• Tcha Limberger
  • Tcha Limberger
  • Tcha Limberger

Tcha Limberger in Geldermalsen

GELDERMALSEN Op zondagmiddag 14 mei houdt de Stichting Hot Club de France (HCdF) haar halfjaarlijkse concertmiddag in 'Schenkerij de Beurs' in Geldermalsen (naast Le Mélangeur op het marktplein). Op het hoofd­programma staat de vermaarde hot club muzikant Tcha Limberger uit België, hij treedt op met het Canadese trio Tcha Badjo. In het voorprogramma staat 'The Fable Quartet' uit Amsterdam. De concerten starten om 14:00 uur en duren tot circa 17:30 uur, de toegang bedraagt € 10 (voor donateurs van de stichting € 5).

Hot Club de France is een muziekstijl die is ontstaan in de jaren dertig. Europese pioniers combineerde de nieuwe swing- en dansmuziek uit de USA (jazz) met de traditionele zigeunermuziek uit Europa. Belangrijkste schepper van deze stijl is de in België geboren gitarist Django Reinhardt, die samen met Franse violist Stéphane Grappelli in Parijs het ensemble "Quintette du Hot Club de France" vormde. Nog steeds zijn er artiesten actief in dit genre, waaronder het wereldberoemde Rosenberg Trio uit Nederland. De Stichting Hot Club de France Nederland heeft als doel het bekend houden van deze muziekstijl. Zo is er een kwartaalblad De Quintette en twee keer per jaar een concertmiddag.

De concertmiddag start om 14:00 uur met de internationale formatie The Fable Quartet. Dit gloednieuwe internationale hot club kwartet bestaat uit de Griek Chris Kosides op viool, de Ier Diarmuid Lally op contrabas, op sologitaar Dennis Pol en slaggitaar Erik van de Velde. Dit kwartet brengt een rauw en vernieuwend hot club geluid van jonge hoogbegaafde conservatorium studenten, een spektakel om naar te luisteren. Daarna staat op het hoofdprogramma de hot club topartiest Tcha Limberger uit België. De aangeboren blinde Tcha Limberger is een wandelende en zingende pijler van Gypsy cultuur en wetenschap. Hij combineert invloeden van de talloze en verschillende stijlen van zigeunerliederen even vloeiend als hij beweegt tussen de zeven talen die hij spreekt en zingt. Tcha speelt viool, gitaar en klarinet en zingt ook diverse nummers. Een live-optreden van Tcha Limberger is altijd een belevenis, als geen ander kan hij de zaal betoveren, ontroeren en in vlam zetten, zeker op het akoestische podium in Geldermalsen. Limberger zal optreden met de vermaarde Frans-Canadese band Tcha Badjo onder leiding van Charles Fréchette. Deze band staat dit jaar ook op het hoofdpodium van het beroemde Django Reinhardt Festival in het Franse Samois-sur-Seine, een band van wereldformaat dus.

De bands zullen allemaal akoestisch spelen (zonder versterking). Ook zijn er verschillende kramen aanwezig van gitaarbouwers, plectrumspecialisten en boek- en cd-verkoop uit het genre. Tussen de concerten door wordt er volop gejamd en geïmproviseerd.