• Marja de Beus

Teams uit Haaften en Geldermalsen scoren goed bij Grote DigiTaalStrijd

TIEL Team 'Ik ken überhaupt maar 1 woord Duits' kwam donderdagavond als winnaar uit de bus in de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Het team, bestaande uit de Bommelse gemeenteambtenaren Aniek van Dortmont, Jobbe van de Ven en Jessica Aarnink, haalde zowel op het onderdeel dictee, als in de digitale battle de hoogste score.

Team Heel Haaften Leest uit Neerijnen werd tweede en de derde plaats was voor Team Digitaalis uit Geldermalsen. De Grote DigiTaalstrijd is een ludieke battle voor het goede doel, die Bibliotheek Rivierenland en BIZ dit jaar samen voor het eerst organiseerden. In het 's middags door Prinses Beatrix officieel in gebruik genomen cultuurgebouw Zinder beleefde een groep van ruim honderd man donderdagavond een spetterende finale.

GEEN EITJE Gaby Lafeber (directeur van de Bibliotheek) en Roemer Daalderop (acteur/presentator) presenteerden deze spannende avond met medewerking van de vierkoppige jury, bestaande uit Paul Verploegen voorzitter raad van bestuur van Ziekenhuis Rivierenland, Gerco Buijk-Dijkstra, bestuurslid van Betuwe in Zaken, Niko Wiendels, wethouder van de gemeente Geldermalsen en schrijver Ronald Giphart, die de dictees van de Grote DigiTaalTijd verzorgd heeft. Was het dictee in de voorronde al geen eitje, ook het finale dictee leverde menige zucht op in de zaal. Daarna zetten de teams in de battle hun tanden in 20 pittige vragen over laaggeletterdheid, taal en digitale vaardigheden.

PRIJZEN Diverse sponsoren werkten mee aan de prijzenpot van de Grote DigiTaalStrijd. De winnaars kregen en prachtig blinkende wisselbeker mee naar huis en wonnen als prijs een hotelovernachting inclusief ontbijt van Hotel Tiel Van der Valk. De teamleden van Heel Haaften Leest wonnen met hun tweede prijs ieder een theaterarrangement bij Schouwburg Agnietenhof en de leden van Team DigiTaalis ontvingen ieder een driejarig All-You-Can-Read abonnement inclusief een luxe KOBO e-reader van Bibliotheek Rivierenland. De Grande Finale in Zinder werd mede mogelijk gemaakt door de Dekker Groep uit IJzendoorn.

Maar liefst 89 teams van 3 personen schreven zich in voor de voorrondes. Samen zorgden zij voor een opbrengst van € 7.890,-. Met dit geld gaat Bibliotheek Rivierenland de lokale bibliotheken voorzien van goed uitgeruste leerplekken voor laaggeletterden.

Met de Grote DigiTaalStrijd vraagt Bibliotheek Rivierenland aandacht voor laaggeletterdheid. Daarnaast hebben de 17 particuliere teams, 51 non profit teams en 21 bedrijfsteams samen voor een opbrengst gezorgd van € 7.890,- . Met dit geld worden de Bibliotheken voorzien van speciale leerplekken waar laaggeletterden terecht kunnen om onder deskundige begeleiding aan hun vaardigheden te werken.

Foto: Ronald Giphart met het winnende team 'Ik ken überhaupt maar 1 woord Duits'