Thema 'Wat is dementie?' in Alzheimer Café Geldermalsen

GELDERMALSEN Woensdagavond 31 mei, tijdens het maandelijkse Alzheimer café in De Pluk in Geldermalsen spreekt Eveline van der Plaats, Specialist Ouderengeneeskunde over dementie, de symptomen en de diagnose.

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes waarbij een combinatie van symptomen ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie is vaak aanleiding tot ingrijpende veranderingen in het gedrag van de getroffen persoon. Veranderend gedrag, problemen met het geheugen, de oriëntatie, het spraakvermogen en het handelen zijn de kernsymptomen. Daarnaast treden vaak stemmingsveranderingen op zoals boosheid, verdriet en angst. Dementie en de verschillende stadia die de patiënt doormaakt, stellen ook hoge eisen aan het aanpassingsvermogen van de omgeving en familie. Op het moment dat duidelijk is dat er sprake is van dementie neemt het begrip vaak toe en komt er ruimte voor de vraag welke benadering het meest geschikt is of hoe in de belevingswereld van de mens met dementie kan worden meegegaan.

Specialisten Ouderengeneeskunde zijn deskundig op het gebied van chronische aandoeningen bij ouderen. Eén van de vakgebieden is kennis rondom dementiezorg. Eveline van der Plaats is Specialist Ouderengeneeskunde bij Stichting Zorgcentra Rivierenland. Zij en haar collega's ondersteunen de huisartsen en werken nauwe samen met het Eerste Lijns Centrum (ECT) in Tiel, de Geheugenpoli in het Ziekenhuis Rivierenland de BV Chronische Zorg Gelders Rivierenland. Tijdens het Alzheimer Café van 31 mei zal Eveline van der Plaats uitleg geven over de diverse vormen van dementie en het herkennen van de (eerste) symptomen. Zoals elke maand is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Het Alzheimer Café is er elke laatste woensdag van de maand voor iedereen die met dementie te maken heeft. Het Alzheimer Café wordt gehouden in de Pluk. Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Inloop vanaf 19.00, aanvang 19.30. Toegang is gratis en de koffie staat klaar. Voor meer informatie: 0345- 573688.