• Bij een bezoek van de minister in februari liet een deel van de bewoners van Varik Heesselt duidelijk merken tegen de nevengeul te zijn

    Rita Boer Rookhuiszen

Tiel heeft geen stemrecht in stuurgroep Varik-Heesselt

TIEL In de Tielse gemeenteraad liet wethouder Ben Brink (PvdA) dinsdag weten dat de gemeente helemaal geen stemrecht heeft in de stuurgroep Varik Heesselt. Tiel heeft nooit het convenant ondertekend en blijkt daardoor juridisch geen stemrecht te hebben. De gemeente heeft daardoor niet de mogelijkheid gehad direct aan de minister te adviseren.

Tiel is voorstander van de nevengeul bij Varik-Heesselt. Volgens wethouder Ben Brink kan dat bij Nijmegen 44 cm peilverlaging betekenen. In combinatie met andere nog te nemen maatregelen kan de peilverlaging zelfs oplopen tot 70 cm. Dat heeft grote effecten voor de monumentale stadsmuren en kades van Tiel. Ook hoeven dan de dijken bij Tiel minder te worden verhoogd. Dat is belangrijk voor inwoners van Tiel die aan de dijk wonen.

Als uiteindelijk de stuurgroep in haar definitieve advies aan de minister niet de nevengeul maar dijkverzwaring zal adviseren, zal Tiel formeel reageren en bezwaar aantekenen. Ben Brink liet weten dat Tiel ook in contact zal treden met andere gemeenten die tegen de dijkverzwaring zijn.