• De koningin bezoekt het rampgebied Tricht
    *26 juni 1967

    Ron Kroon / Anefo

Tricht herdenkt Windhoos van 1967

GELDERMALSEN Op 25 juni 1967 wordt het leven van honderden mensen uit Tricht in enkele minuten volledig ontwricht door een verwoestende windhoos. De kolkende zuil van lucht, water, zand, puin en huisraad die de windhoos met zich meevoert, slaat diepe wonden. Vijf  dorpsgenoten komen om het leven en velen raken gewond door rondvliegend glas, meubilair of puin. In juni 2017, precies 50 jaar later, wordt deze ramp herdacht met een uitgebreide tentoonstelling en een muziektheatervoorstelling in het Dorpshuis van Tricht.

De tentoonstelling omvat een grote hoeveelheid tekst- en beeldmateriaal dat samen een mooi beeld geeft van Tricht vóór de windhoos en de maanden daarna. Een impressie van de enorme schade, de hulpverlening, de steun vanuit het hele land en de wederopbouw. Er is echter ook informatie over het begrip 'wind', met materiaal van het KNMI in de Bilt en andere organisaties die zich bezighouden met rol en functie van wind bij zaken als het klimaat en klimaatverandering, alternatieve energiebronnen en duurzaamheid.

DE VOORSTELLING De voorstelling WIND! is gebaseerd op gesprekken met tientallen oudere bewoners over hun ervaringen. Hun angst en verdriet, maar ook hun veerkracht en doorzettingsvermogen. De voorstelling zoomt vooral in op de periode ná de ramp. Op de wederopbouw van het dorp en het vormgeven van een nieuwe toekomst. Hoe bouw je niet alleen de huizen, maar ook je leven weer op? De personages in WIND! zijn verzonnen. Hun verhalen niet. Tientallen bewoners van Tricht en omgeving, amateurspelers en muzikanten, herdenken de ramp door die periode samen opnieuw tot leven te brengen. Geplaatst in de woelige jaren '60, tegen een achtergrond van grote veranderingen en hoopvolle verwachting.

REALISATIE Dit bijzondere project kan worden gerealiseerd door de financiële steun van VSBfonds, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Geldermalsen, de belangeloze steun en medewerking van bedrijven en partners uit Tricht en de inzet van vele tientallen vrijwilligers. WIND! is een coproductie van Productiehuis Firma van Gelder en Dorpshuis Tricht.

SPEELDATA EN KAARTVERKOOP De voorstelling wordt gespeeld tussen 15 en 24 juni. Kaarten voor de voorstelling zijn €10,-. De kaartverkoop begint op donderdag 27 tussen 11:00-15:00 uur staat er een stand in het Dorpshuis van Tricht aan de Johan Frisoplaats 1. Vanaf 28 april kan er worden gereserveerd via een bestelformulier op de website: theatertricht.wordpress.com.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 10 juni en is te bezichtigen tussen woensdag 14 en zaterdag 24 juni (openingstijden op de website). Entree is gratis.