• Julieta

    LingeFilm
  • Les Chevaliers Blancs

    Fabrizio Maltese

Twee prachtfilms in één novemberweekend bij LingeFilm

CULEMBORG Op vrijdag 4 november en woensdag 9 november kan men bij Lingefilm kijken naar 'Les Chevaliers Blancs', een indringende, op feiten gebaseerde, film over een helaas actueel thema: het lot van weeskinderen in een land dat wordt geteisterd door een burgeroorlog. Op zaterdag 5 november en zondag 6 november staat Julieta op het programma, de 20ste film van de beroemde en veelbekroonde Spaanse filmaker Almodóvar.

Les Chevaliers Blancs, een Belgisch-Franse film uit 2015 van regisseur Joachim Lafosse, zou als Nederlandse titel kunnen hebben: de prins op het witte paard, ofwel een geïdealiseerd droombeeld. Helaas is de harde realiteit in deze film veel minder sprookjesachtig. Een Europese hulorganisatie wil tijdens een bliksemactie 300 jonge weeskinderen evacueren naar Frankrijk. De toekomstige adoptieouders die deze operatie hebben bekostigd, zijn in gespannen afwachting over de goede afloop. Het is natuurlijk onvermijdelijk dat deze inspanning, met inzet van een gecharterd vliegtuig niet zonder complicaties zal verlopen. Niet in het land van herkomst, maar evenmin aan het thuisfront in Frankrijk.

Julieta is een moeder van middelbare leeftijd die emotioneel vervreemd raakt van haar jongvolwassen dochter Antía, die zonder uitleg het huis verlaat. De zoektocht van de moeder naar haar dochter maakt pijnlijk duidelijk hoe weinig ze eigenlijk van Antía weet. Emotionele afstand tussen moeder en kind en het onvermijdelijk schuldgevoel daarover worden ook hier weer indringend vormgegeven. De film is een bewerking van drie verhalen van de schrijfster Alice Munro, in 2013 winnares van de Nobelprijs voor literatuur. Filmmaker Almodóvar heeft van Julieta een mooie film gemaakt, die genomineerd werd voor de Gouden Palm op het Cannes Filmfestival 2016. Deze nominatie werd helaas niet verzilverd. Op zaterdag is er voor de film een maaltijd, bereid door de vrijwilligers van LingeFilm. Deze is bijna uitverkocht.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond 20.30 uur, aanvang woensdagavond 20.00 uur en zondagmiddag 15.00 uur. Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. E-tickets via www.lingefilm.nl