• ELSER Bild 73 Georg Elser (Christian Friedel) Hans Eberle (Felix Eitner) Leonhard Elser (Sebastian Fritz) Maria Elser (Cornelia Köndgen) Ludwig Elser (Martin Maria Abram)
    Foto: © Bernd Schuller | Tel: 0049-171-1934908 | www.bernd-schuller.de

  • (L-R) Mike Goldwing, Frank Goldwing, and Amy Gonzalez in the animated film, CAPTURE THE FLAG, by Paramount Pictures

    Photo Credit: Paramount Pictures
  • Steffan Hill

Twee waargebeurde verhalen en een animatieavontuur bij LingeFilm

GELDERMALSEN In de week van vrijdag 11 tot en met woensdag 16 maart heeft LingeFilm 3 bijzondere films op het programma waarvan er twee op een waar gebeurd verhaal gebaseerd zijn.

Vrijdag 11 en woensdag 16 maart wordt het inspirerende drama 'Sufragette' over de strijd voor vrouwenrechten, vertoond. Zaterdag 12 maart staat 'Elser' in de hoofdrol, een Duitse timmerman die bijna de wereldgeschiedenis had veranderd wanneer de aanslag op Hitler wel was gelukt. Zondag 13 maart vertoont LingeFilm een autimsmevriendelijke en regulier voorsteling van 'Race naar de Maan', een leuke animatiefilm voor jong en oud.

Het krachtige drama van Sarah Gavron is de eerste speelfilm over de werkelijke strijders bij de Suffragettes. Dat waren niet de hoogopgeleide vrouwen uit de hoogste klassen, maar de arbeidsters die ervoeren dat hun vreedzame protesten tot niets leidden. De enige kans op verandering die overbleef was radicalisering en geweld. In hun strijd voor gelijke rechten zetten zij alles op het spel: hun banen, hun gezinnen, hun kinderen en hun leven. Maud (Carey Mulligan) was zo'n strijder. Het verhaal van haar gevecht voor vrouwenrechten is meeslepend en schokkend als een thriller; en tegelijkertijd hartverscheurend en inspirerend. De topacteurs Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Wishshaw en Meryl Streep als Emmeline Pankhurst spelen de hoofdrollen in Suffragette.

De film Elser is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Duitse timmerman George Elser. Met slechts dertien minuten meer had hij eigenhandig de wereldgeschiedenis veranderd en miljoenen levens kunnen redden. Met die dertien minuten meer zou de door hem gemaakte bom Adolf Hitler en zijn handlangers hebben gestopt. Maar op 8 november 1939 verliet Hitler de plek van de geplande aanslag eerder dan verwacht, waardoor het plan van Elser catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar van Hitler eerder zag dan vele anderen en actie ondernam juist toen iedereen gedwee orders volgde of zweeg? Wat zag hij dat anderen in zijn omgeving niet zagen of wilden zien? Wat bewoog hem om zelfs in gevangenschap van de Duitsers te blijven strijden in de hoop een wereldoorlog te voorkomen? LingeFilm vertoont Elser in het kader van de Boekenweek. Leden van de bibliotheek krijgen daarom deze avond op vertoon van hun lidmaatschapskaart het tweede kaartje voor de halve prijs.

Race naar de maan is de nieuwe animatie-avonturenfilm voor de hele familie. De jonge surfer Mike Goldwing gaat samen met zijn opa, zijn beste vriendin en een grappige hagedis op een spannend avontuur naar de maan. Een miljonair die beweert dat er nog nooit een mens op de maan is geweest, gaat op ruimtereis om een duivels plan uit te voeren. Hij wil een zeer krachtige en gevaarlijke nieuwe vorm van energie (Helium 3) bemachtigen waarmee hij de machtigste man van de wereld zal worden. Wat hij niet weet is dat Mike, zijn opa en vriendin in een ander ruimteschip op weg zijn naar de maan om hem tegen te houden. Geïnspireerd door de ruimtewedloop van de jaren zestig.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang 20.30 uur, entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00 / Aanvang zondag 11.00 uur autismevriendelijke voorstelling 11.00 uur, reguliere voorstelling 15.00 uur, entree € 6,00 / LingeFilm FanPas € 3,50. Reserveren via www.lingefilm.nl.