Tweetalig vmbo op Lek en Linge

CULEMBORG Tweetalig onderwijs is de toekomst. Dat weten ze bij openbare schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg al jarenlang. Vanaf schooljaar 2016-2017 is er nog meer keus. Na vwo en havo, kunnen leerlingen ook kiezen voor tweetalig vmbo-t.

Lek en Linge kent sinds 2002 tweetalig vwo en sinds 2013 tweetalig havo. De school staat op dit terrein landelijk bekend als een van de beste. Omdat de internationalisering in rap tempo toeneemt, werd al langer gekeken naar een tweetalig aanbod van de theoretische leerweg in het vmbo (vmbo-t). Coördinator Jaap Stegers legt uit: ,,De maatschappij verandert en de grenzen tussen landen vervagen meer en meer. De vraag naar mbo-opgeleide werknemers die op hoog niveau de Engelse taal beheersen, neemt toe. Dus wordt ook het Engels op mbo-opleidingen steeds belangrijker." Stegers vertelt dat er al Engelstalige mbo-opleidingen zijn. ,,We hebben een mooi tweetalig aanbod voor onze vmbo-leerlingen die iets extra's willen doen en geïnteresseerd zijn in de wereld buiten hun eigen omgeving. In augustus 2016 starten we met één of twee brugklassen tweetalig vmbo-t, naast de gewone klassen theoretische leerweg."

Op het tweetalig vmbo-t is extra aandacht voor het leren van de Engelse taal. In de brugklas wordt ongeveer vijftig procent van de lessen in het Engels gegeven. Op Lek en Linge besteden daarnaast alle docenten in hun lessen extra aandacht aan andere culturen en gewoonten. Voorts zorgt de school dat de leerlingen in de tweetalige opleiding contacten hebben met leeftijdsgenoten buiten Nederland. ,,Het is prachtig dat we ook voor onze leerlingen in de theoretische leerlingen een tweetalig aanbod hebben", zegt Stegers enthousiast. Als coördinator komt zijn ervaring in het tweetalig havo en vwo mooi van pas. Maar ook collega's haken aan. ,,Veel vmbo-docenten zijn geïnspireerd aan de slag met scholingen Engels en didactiek tweetalig onderwijs. Je voelt dat het bruist. We gaan er echt een succes van maken."

O.R.S. Lek en Linge houdt 9 en 10 november informatieavonden voor ouders met leerlingen in groep 8. Daar is ook informatie over het tweetalig onderwijs. Voor de leerlingen zijn er talentlessen, snuffelmiddagen en open dagen (22 en 25 januari 2016). Meer informatie: www.lekenlinge.nl.