• Frankenstein
  • The Glass Castle

Uniek bij LingeFilm: Frankenstein met live muziek

GELDERMALSEN De nieuwe filmweek begint bij LingeFilm op vrijdagavond 26 januari met The Glass Castle. Een film die op een indringende manier duidelijk maakt hoe het is om op te groeien in armoede. Woody Harrelson schittert. Deze film wordt herhaald op woensdagavond 31 januari. Op zaterdagavond 27 januari (film + maaltijd) en zondagmiddag 28 januari een bijzondere belevenis: de klassieker Frankenstein met live muziek. Deze horrorfilm naar de gelijknamige roman van Mary Shelley wordt live begeleid door de topmusici van het James Whale Orchestra.

Samen met haar broer en twee zussen leeft het hoofdpersonage Jeannette Walls in de film The Glass Castle een nomadenbestaan. Ze trekken in een aftandse auto door de Verenigde Staten. Hun moeder vindt schilderen belangrijker dan koken en de alcoholistische vader blijft zijn kinderen voorhouden dat het binnenkort beter wordt. Als het niet langer gaat, keert het gezin terug naar de geboorteplaats van de vader. Daar loopt het echt uit de hand. De film is gebaseerd op de memoires van Jeannette Walls en laat Woody Harrelson schitteren als de getergde vader. Het is daarnaast knap hoe The Glass Castle schijnbaar moeiteloos laveert tussen oprecht grappige, licht komische momenten en zwaar drama. Soms worden beiden zelfs gecombineerd en afgewisseld binnen dezelfde scène. Aan het eind van de film krijgen we wat beelden te zien van de echte familie waarop deze film gebaseerd is. Ook al drukt The Glass Castle soms op je gemoed, het is een film die van begin tot eind vermaakt en enkele waardevolle levenslessen bevat.

Iedereen kent de zwart-wit film Frankenstein, waarin dokter Frankenstein met zijn assistent op lijkenjacht gaat. Met de lichaamsdelen wil hij nieuw leven scheppen. Dit loopt helemaal uit de hand als zijn assistent Fritz bij de universiteit een abnormaal stel hersenen haalt en Frankenstein hiermee een monster creëert. De magische woorden "It's alive" zullen bij velen bekend in de oren klinken. Het monster werd in deze klassieker uit 1931 gespeeld door Boris Karloff. De voorstellingen van deze blockbuster worden voorzien van live muziek door het James Whale Orchestra. Opgericht door Oliver Parr en vernoemd naar Frankensteins filmregisseur, speelt dit orkest live muziek bij oude filmklassiekers die van origine geen soundtrack hebben. In de jaren twintig dachten de producers van de belangrijkste Hollywoodstudio's nog dat soundtracks alleen bij filmmusicals hoorden. Vorig jaar had het gezelschap een succesvolle tournee met Nosferatu (1927). Nu bijna negentig jaar na verschijning van Frankenstein geeft de live muziek een heel nieuwe kijkervaring bij deze horrorklassieker.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond (film+ maaltijd 18.00 uur) 20.30 uur, aanvang woensdagavond 20.00 uur en zondagmiddag 15.00 uur.

Entree reguliere voorstelling: € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00.

Entree Frankenstein: €  15,00 / LingeFilm FanPas € 12,50 (geen pauze)

E-tickets via www.lingefilm.nl