• Raad van West Betuwe

    Wim Timmermans

UPDATE Hein van Harten (CDA) treedt terug als raadslid West Betuwe

GELDERMALSEN Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 28 mei maakte Dittie van Zee, fractievoorzitter van het CDA, bekend dat Hein van Harten „heeft besloten zijn functie als raadslid in West Betuwe te willen neerleggen." Een zichtbaar aangedane Van Zee „respecteert dit besluit, maar betreurt het ten zeerste." Het is een voorlopig slot van een paar tumultueuze weken.

door Wim Timmermans

Eerder deze maand publiceerde de toezichthouder WMO van de GGD de resultaten van een onderzoek naar de zorgmanege Harten Hoeve. Volgens het onderzoek zijn verbeteringen nodig. De toezichthouder adviseerde de gemeenten met cliënten op de zorgmanege een verbetertraject te starten. Daarvoor is een hersteltermijn ingesteld, waarbinnen bij de Harten Hoeve de kwaliteit van zorg- en dienstverlening moet worden aangepast en geoptimaliseerd.

Bovendien hebben de gemeenten West Betuwe en Buren vorige week aangekondigd naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek voorlopig geen nieuwe cliënten naar de Harten Hoeve te verwijzen. Ook de gemeente Tiel schaarde zich, bij monde van wethouder Carla Kreuk (PvdB), achter dit besluit.

Medeoprichter van de Harten Hoeve, Hein van Harten, was prominent raadslid voor het CDA in West Betuwe. Hij bood eerder deze week aan burgemeester Harry Keereweer zijn ontslag als raadslid aan.

Hij liet weten dat hij zelfstandig, zonder druk van buitenaf, maar met pijn in het hart besloot afstand te doen van zijn raadslidmaatschap. Hij is weliswaar geen bestuurder van het bedrijf, maar „de situatie waarin De Hartenhoeve zich op dit moment bevindt en mijn verbondenheid daarmee hebben tot mijn besluit geleid."

In een korte verklaring in de gemeenteraad gaf Dittie van Zee aan dat Van Harten het betreurt „dat er verwarring is ontstaan over de kwaliteit van zorg bij de Hartenhoeve." Van Zee: „hij voelt zich nog steeds ontzettend betrokken bij het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw begonnen is. Graag wil Hein zijn handen vrij hebben, om te doen wat hij moet doen, vandaar zijn keuze." Van Harten was zelf niet meer aanwezig bij de raadsvergadering van West Betuwe.

Daarmee kan Van Harten zich nu: „volledig richten op het toekomstbestendig maken en houden van deze onderneming, samen met een grote groep zeer gemotiveerde medewerk(st)ers en vrijwilligers."