Vóór Neerijnen (VN) noemt benoeming nieuwe burgemeester 'ongelukkig'

NEERIJNEN De grootste oppositiepartij in Neerijnen - Voor Neerijnen (VN) - reageert met verbazing op de benoeming van Harry de Vries tot waarnemend burgemeester in de gemeente.

Volgens VN is de gemeenteraad voor een voldongen feit geplaatst door Commissaris van de Koning Cornielje en heeft de raad geen stem gehad in de benoeming van burgemeester De Vries. Frachtievoorzitter Freek van Wendel de Joode: ,,Wij zijn op geen enkele manier betrokken geweest bij de selectieprocedure, laat staan dat ons advies is gevraagd."

VN had graag de mogelijkheid gehad de Commissaris van de Koning te waarschuwen voor de risico's van de benoeming van Burgemeester de Vries. ,,De Vries heeft een boete gehad voor onzorgvuldig declaratiegedrag in zijn vorige gemeente Lingewaard, waarna hij aftrad. De Vries begint zijn nieuwe functie daardoor gelijk met een forse achterstand. Dat is

niet goed voor hem, maar ook niet voor de gemeente Neerijnen. Een gemeente waar sinds de vorige verkiezingen - met vallen en opstaan - hard gewerkt wordt aan het herstel van vertrouwen tussen burgers en politiek."

Fractievoorzitter Van Wendel de Joode: ,,De keuze voor De Vries is ongelukkig. In een tijd dat het vertrouwen van burgers in lokale politiek op een dieptepunt is beland, helpt het niet een burgervader aan te stellen die in de beeldvorming juist dat vertrouwen heeft geschaad."

VN benadrukt overigens dat nu de keuze is gemaakt door de Commissaris van de Koning er wél constructief zal worden samengewerkt met de nieuwe burgemeester die op 1 januari 2016 begint.