• Jaap Buitendijk

Van fantasie tot dementie bij LingeFilm

GELDERMALSEN Een bomvolle filmweek bij LingeFilm. Bezoekers krijgen één kans om het intrigerende Layla M. te zien op vrijdag 7 april. Mijke de Jong laat van binnenuit te zien hoe Syriëgangers tot vertrek overgaan. Een totaal andere film is Fantastic Beasts and Where to Find Them. Uit het fantasierijke brein van J. K. Rowling is een duister verhaal ontsproten over ontsnapte fabeldieren en hun oppasser in de Amerikaanse mensenwereld. De film draait op zaterdagavond 8 april en speciaal op zondagavond 9 april met voordeel-met-je-biebpas.

Zondag 9 april bezoekt Heleen van Royen de Pluk voor uitleg over haar film Het doet zo zeer. In deze documentaire volgt Heleen haar moeder die te horen heeft gekregen dementie te hebben. Dit programma is georganiseerd door Bibliotheek Rivierenland, LingeFilm en een aantal zorginstellingen. Kijk op de website voor meer informatie en aanvangstijden. Op dinsdag 11 april is de maandelijkse filmmiddag met koffie-thee-en-lekkers en op woensdagavond 12 april is de herkansing voor L'Odyssée. In deze film werpt de zoon van Jacques Cousteau een blik op zijn beroemde oceaanminnende vader.

Layla M. is in het begin van de film een uitbundige en uitdagende jonge meid die vlagt bij het voetbalteam en een opleiding volgt. Ze zoekt ook naar een eigen identiteit en raakt door de liefde betrokken bij de radicale islam. Langzaam vervreemdt ze van haar familie met het onvermijdelijke tot gevolg. Haar ouders en broer zijn niet in staat haar tegen te houden. De debuterende actrice Nora el Koussour maakt het radicaliseringsproces heel voelbaar. Dit is een film over te praten en dat kan ook door de CINOPINIE met inleiding vooraf en nabespreking (opgeven via cinopinie@lingefilm.nl).

J.K. Rowling gebruikte een klein verhaallijntje uit Harry Potter over Fantastic Beasts and Where to Find Them, voor een hele speelfilm. Zonder Harry en zijn vrienden maar met de charmante Newt Scamander (Eddie Redmayne) die een bonte verzameling beesten het Amerika van de jaren 20 in smokkelt. Vrijwel direct na aankomst in New York ontsnapt een op geld belust soort vogelbekdier waardoor een chaos ontstaat en de film zich ontpopt tot actiefilm. De wonderlijke fantasiebeesten spatten van het scherm en een spannende finale maken de film helemaal af.

Wie kent Jacques Cousteau niet? Toen er nog weinig op televisie was, was er wel altijd Cousteau die een onbekende onderwaterwereld aan ons voorstelde. Hij begon als marinier maar al snel wilde hij diepzeeduiken en vanaf de jaren 40 deed hij niets anders meer. Om nog dieper te komen ontwikkelde hij zelf nieuwe technieken. De biografische film L'Odyssée wordt verteld vanuit de oudste zoon Philippe die de camera bedient en die zijn vader ziet veranderen in een milieuactivist. Interessant detail; de nabestaanden staan niet achter dit filmverslag van zijn leven.

De films zijn te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk aan de Rijksstraatweg 64 in Geldermalsen. Aanvang vrijdag- en zaterdagavond 20.30 uur, aanvang dinsdagmiddag 15.00, woensdagavond 20.00 uur en een uitzondering op zondag: 11.30, 13.15 en 20.00 uur. Entree € 7,50 / LingeFilm FanPas € 5,00. Tickets verkrijgbaar via www.lingefilm.nl