• Jan Willem Keij

Vanaf de wal, met nieuwe columnist

De rubriek Vanaf de wal gaat na de zomerstop van start met een nieuwe columnist.

Martine Eerelman-Hanselman woont sinds een jaar of 14 in Geldermalsen en is oorspronkelijk afkomstig uit Arkel, een stuk verderop langs de Linge. Ze werkt in een archief als erfgoedspecialist, is betrokken bij Cultureel Café Geldermalsen en GeschiedenisGeldermalsen.nl en heeft een brede interesse in haar mooie leefomgeving, de mensen die daarin wonen en alles wat daarin gebeurt.

Vakantieblik in eigen gemeente

"Wat een mooie lucht. Moet je dat oude kerkje daar zien. Hé een aalscholver, vlakbij die treurwilg. Zou je een bootje kunnen huren op die rivier?" Als je terugkomt van vakantie, en daar ook veel rondgekeken hebt, hou je die vakantieblik vaak nog even vast. Je ziet dingen in je eigen omgeving ineens op een andere manier. Je kijkt net een beetje anders, andere dingen vallen op. En je waardeert je omgeving soms ook meer. Want wat is het hier mooi. Ik ben dol op de Linge, het vele groen in de gemeente en die variëteit aan charmante kleine dorpen.

Bij de gemeentelijke gesprekstafels in juni, over de mogelijke fusie van GNL, Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal, ging het aan de tafel waar ik aan zat ook over toerisme. Moeten we niet meer doen met die mooie omgeving waarin we wonen? Zou het niet heel leuk zijn om bijvoorbeeld meer aanlegplaatsen voor kano's en kleine boten te maken langs de Linge, vlakbij die horecagelegenheden waar al zoveel fietsers gebruik van maken. Tot mijn verbazing waren de meeste mensen tegen. "Dan gaan ze daar in de grasvelden poepen." Tja. Dan zet je er in het seizoen een Dixie neer, of je zorgt dus dat het bij een restaurant is. Daar is altijd wel een wc te vinden.

Voor elk probleem is een oplossing te bedenken. Maar zo is ook voor ieder idee een tegenwerping te verzinnen. En vaak meer dan één. Als je meer aandacht besteedt aan het trekken van dagjesmensen en meerdaagse toeristen naar onze gemeente, bijvoorbeeld door meer promotie en meer infrastructuur, zou het hier weleens te druk kunnen worden. Dat vonden veel van mijn tafelgenoten, en meer mensen die ik hierover heb gesproken. Soms wordt ook de behoefte aan zondagsrust erbij betrokken. Het lijkt mij juist leuk en goed om meer mensen naar onze gemeente te trekken. Deel het mooie wat je hebt, laat het zien, wees er trots op. En het is uiteraard ook goed voor de financiën. Mensen geven geld uit op het terras, huren een kano of fiets, doen hier boodschappen, blijven misschien overnachten in een B&B. Mensen naar onze gemeente lokken, hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Het moet passen binnen de schaal en de sfeer van onze dorpen. Er hoeft geen groot fruitpretpark te komen, met attracties in de vorm van kersenbomen. Maak gewoon gebruik van de dingen die er al zijn. Misschien kunnen sommige dingen een beetje leuker of bijzonderder gemaakt worden of kun je je meer een bepaalde doelgroepen richten. Bijvoorbeeld ouders met jonge kinderen of juist ouderen met een E-bike en veel vrije tijd. En je moet vooral het een en ander op elkaar afstemmen, want er gebeurt al heel veel leuks. Ik heb nu al zin in het volgende voorjaar!

Martine Eerelman-Hanselman