Vanuit oorlog op weg naar vrede

NEERIJNEN Het Stroomhuis Neerijnen brengt woensdag 16 maart om 20 uur samen met Rudie van Meurs 'Bommen boven Zaltbommel'.

Hij en de dochter van de dagboekschrijver - Vera van Loon Groeneveld - bespreken het stille, kleine verzet en het grote denken dat in dit dagboek verwoord is. Aan het einde van de avond zal de relatie gelegd worden met het heden. De entree bedraagt € 5.

Zeventig jaar na de bevrijding verschijnt: 'Bommen boven Zaltbommel', enkele decennia lang verborgen gebleven dagboek van Bjorn Groeneveld dat een onthullend en onthutsend beeld geeft over de oorlogsjaren in de Bommelerwaard en de overkant van de Waal. De auteur is een jonge man die werkt voor de voedselcommissaris. Hij doorkruist het rivierengebied, is een goed waarnemer, schrijft met een journalistieke pen en heeft gevoel voor details en drama. Hij verhaalt over diep persoonlijk leed, kinderen die rondom hem sterven, vliegtuigen die neerstorten, branden aan alle horizonten en verslagen mensen die in hongertochten voorbij gaan. Er is een opmerkelijke omissie: de schrijver van het oorlogsdagboek rept met geen woord over de dood en het deporteren van joodse burgers. Hij bewaart een geheim.

Journalist Rudie van Meurs vertelt daarover. Hij schreef een voor- en nawoord bij het boek dat kort geleden verscheen. De dochter van de schrijver Vera van Loon-Groeneveld leest tijdens de avond enkele passages voor uit het dagboek van haar vader. Er zullen nog niet eerder vertoonde foto's uit die tijd te zien zijn. Bovendien worden delen uit video opnamen vertoond van een indrukwekkend interview met Alex Hes, een joodse man die ondergedoken was in hotel Gottschalk en de overval van een Duits commando overleefde.

Aan het einde van de avond zal de relatie gelegd worden met het heden.