• Miranda de Vries nam op 1 december afscheid van de gemeenteraad en de bevolking van Geldermalsen

  Ab Donker Fotografie
 • Na de anti-AZC-rellen in december 2015 was Geldermalsen - en dus ook De Vries - even wereldnieuws

  Rias Immink
 • Miranda de Vries en Commissaris van (destijds nog) de Koningin Cornielje bij haar installatie in 2011

  Louis van Oort
 • Miranda de Vries sport wanneer ze kan actief, zoals blijkt uit deze opname uit 2012 van Run Rondje Rhenoy. Ze wordt geflankeerd door inmiddels oud-raadsleden Marco Hol (l) en Gijsbert van de Water

  Louis van Oort

'Veel geleerd van dingen die goed en fout gingen'

Afscheidsinterview Miranda de Vries

GELDERMALSEN In het gemeentehuis van Geldermalsen werd vrijdag officieel afscheid genomen van burgemeester Miranda de Vries. Zoals bekend vertrekt zij naar de gemeente Etten-Leur. Tijdens haar afscheidsspeech op deze bijeenkomst blikte zij uitgebreid terug op haar periode in Geldermalsen. Het werd een bijzondere speech waarin zij geen onderwerp onbesproken liet. In Nieuwsblad Geldermalsen gaat de vertrekkende burgemeester nogmaals in op de hoogte- en dieptepunten van haar 6-jarige burgemeesterschap.

door Jeroen Wijngaard

Inmiddels heeft u uw laatste werkdag als burgemeester van Geldermalsen erop zitten. Met welk gevoel trok u de deur van uw werkkamer dicht?

,,De laatste werkdag stond echt in het teken van afscheid nemen, een combinatie van een blij en weemoedige gevoel. Een gevoel wat bij afscheid nemen past maar wat ook hoort bij het aangaan van een nieuwe uitdaging. Het is fijn om weer op pad te gaan maar je laat toch ook dierbaren achter. Het was een eer dat zoveel mensen de moeite namen om langs te komen op het officiële afscheid."

Hoe beleefde u de afgelopen weken, de weken van afscheid en een nieuwe start. Hoe kijkt u terug op de reacties binnen de gemeente?

,,Ik ervaarde het echt als een moment om terug te kijken op de afgelopen zes jaar, om terug te kijken naar pieken en dalen en daarover na te denken. Een periode van reflectie. Iedereen was uitgenodigd voor het afscheid maar bijvoorbeeld 's-Heeren Loo kwam met een speciaal verzoek om langs te komen. Dit vanwege de beperkingen van de bewoners om bij het afscheid in het gemeentehuis aanwezig te kunnen zijn. Ik heb de wens gehad om er de afgelopen zes jaar voor iedereen te zijn en het is goed om dan zoveel inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties op het afscheid voorbij te zien komen. Ondanks alle meningen en de politiek is dat dan toch het fijne gevoel dat overheerst."

De overstap naar Etten-Leur kwam voor veel mensen toch als een verassing, sommige mensen riepen eerder dat Geldermalsen te klein voor u was. Vanwaar deze toch verassende overstap?

,,Het is veel logischer en begrijpelijker dan het lijkt; Etten-Leur past bij mijn ambitie. Groter en met weer nieuwe uitdagingen. Etten-Leur is een moderne gemeente met nieuwe en frisse ideeën. Daarnaast kies ik door deze stap ook gewoon voor mijn baan en baanzekerheid. Kort gezegd was ik mijn baan per 1 januari 2019 kwijt. Dat moment wilde ik eerlijk gezegd ook niet afwachten en ik wil zoals zoveel mensen zelf de regie over mijn loopbaan houden."

U heeft uw liefde voor de Betuwe vaak onderstreept, hoe omschrijft u de mensen uit deze streek?

,,De mensen in de Betuwe staan stevig in de klei, daarmee gezegd bedoel ik vooral dat ze loyaal zijn aan elkaar en aan de Betuwe als streek. Er is een grote groep enthousiaste inwoners die zich inzetten voor hun omgeving. Dat zie je bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid vrijwilligers die overal actief zijn en de betrokkenheid van inwoners."

Bij uw komst naar de gemeente in 2011 waren er ook wisselende verwachtingen. Een vrouwelijke burgemeester en niet uit de regio, er waren direct vooroordelen om tegen te vechten. De inwoners waren echter snel gevallen voor uw energie en enthousiasme. Hoe kijkt u daar zelf op terug?

,,Met wederzijds enthousiasme kijk ik hier op terug. In de afgelopen zes jaar heb ik veel inwoners gezien en gesproken en velen van hen hebben mij op een positieve manier geraakt. Ik hoop ook dat ik door mijn burgemeesterschap het bestuur dichterbij de inwoners heb gebracht. Ik wilde een burgemeester zijn die ergens voor staat en een gemeentebestuur leiden wat ergens voor staat. Een goed en integer bestuur en er op belangrijke momenten staan voor de inwoners, en dat is naar mijn idee gelukt."

Wat is het verschil tussen de Miranda de Vries van 12 december 2011 en die van nu?

,,Ik ben in de afgelopen jaren een wijzer mens geworden, ik veel geleerd van dingen die goed en fout gingen de afgelopen zes jaar. Er is een hoop bagage om mee te nemen in mijn verdere loopbaan als bestuurder. Verdrietige en mooie momenten om van te leren en op terug te kijken."

Mondige burgers, minder vertrouwen in politiek en weinig jonge mensen actief in de lokale politiek. Hoe ziet de toekomst van de (lokale) politiek en gemeentebestuur eruit?

,,Het uitgangspunt voor de lokale politiek moet zijn dat er een goede gemeenteraad actief is die iedereen en dus alle inwoners vertegenwoordigt. Daarnaast moet de politiek in de komende jaren meer gaan inspelen op inwoners die willen meepraten en beslissen. Ik maak bijvoorbeeld ook deel uit van een groep mensen die nadenkt over de toekomst van het raadslidmaatschap. Lokale politiek moet voor raadsleden behapbaar worden gemaakt en vooral ook leuker worden. Mensen moeten gelegenheid krijgen om meer kennis op te doen door middel van cursussen of inhuurmogelijkheden. Het is een grote verantwoordelijkheid om naast je reguliere baan nog raadslid te zijn en je in te zetten, het kost ook veel tijd en dat kan beter gefaciliteerd worden."

Wat heeft u uw (tijdelijke) opvolger Jeroen Staatsen voor tips en boodschap meegegeven?

,,Geldermalsen, het college, de gemeenteraad en bestuurlijke organisatie zijn goed op orde en klaar voor de gemeentelijke fusie. Voor het komende jaar liggen er volgens mij twee belangrijke zaken. Goed voor de inwoners zorgen die ons nodig hebben en hier voldoende tijd en aandacht aan besteden. Daarnaast op een goede en evenwichtige manier zorgen voor een soepele overgang naar de nieuwe gemeente. Verder is mijn inschatting dat deze tijdelijke burgemeester geen waarnemersrol op zich neemt maar er echt zal zijn voor iedereen en goed werk zal verrichten."

Hoe gaat de gemeente West Betuwe het er straks vanaf brengen en wat mogen wij volgens u verwachten?

,,Ik heb veel vertrouwen in de aanstaande fusie. We kunnen ondanks de schaalvergroting dicht bij onze inwoners blijven door bijvoorbeeld de dienstverlening dicht bij de dorpen te houden. De nieuwe gemeente wordt gemaakt met en door de inwoners. Dit door samenwerking met organisaties en door onder andere het ontwikkelde bidbook. Het gaat niet uitmaken waar het gemeentehuis staat, de gemeente zal dicht bij de inwoners staan. Een stevig ambtelijk apparaat met een goed bestuur zal de gemeente gaan leiden. Er moet nog hard gewerkt worden maar ik heb er vertrouwen in dat de fusie succesvol verloopt."

Zien we Miranda de Vries en haar gezin nog terug in de Betuwe?

,,Natuurlijk zien de mensen ons terug, sowieso wonen we nog tot zomer in Geldermalsen en ik hoop bijvoorbeeld de Bloesemtocht nog een te lopen zonder formele rol. Of een mooie overnachting en weekendje weg op bijvoorbeeld het landgoed Mariënwaerdt."