• De vrijwillige brandweer op de tribune van de gemeenteraad. Op de voorgrond Jan Smitsman.

    Wim Timmermans

Verdwijnt ook in Neerijnen de tweede tankspuitauto?

NEERIJNEN Ook in Neerijnen zat de publieke tribune van de gemeenteraad vol met vrijwillige brandweerlui. Jan Smitsman sprak zelfs namens de brandweerpost Neerijnen-West in over het Brandweerzorgplan. Over dat plan zijn de vrijwilligers zeer bezorgd.

Het plan was een week geleden door de Veiligheidsregio aan de gemeenteraad gepresenteerd. Toen werd duidelijk dat op de post Neerijnen-West de tweede tankspuitauto gaat verdwijnen. De aanwezige raadsleden waren daar zeer ongelukkig mee en spraken dat volmondig uit. "Desnoods betalen we zelf de kosten van een extra tankspuitauto", aldus Jos van Maanen (SGP).

Burgemeester Harry de Vries vertegenwoordigt Neerijnen in het Bestuur van de Veiligheidsregio. Hij stond aanvankelijk pal voor het Brandweerzorgplan. Maar toen de raadsleden voet bij stuk hielden, ging hij met hen mee.

Formeel kan de raad alleen een zienswijze indienen en is Neerijnen slechts een van de zestien gemeenten in de Veiligheidsregio. Maar Harry de Vries had nog een andere mogelijkheid in gedachten en polste de raadsleden daarover. Wat zou de raad er van vinden als hij zich samen met collega Jeroen Staatsen van Geldermalsen hard zou gaan maken om tenminste één tweede tankspuitauto in West Betuwe te behouden. En moet die dan in Geldermalsen of in Neerijnen komen? "In Neerijnen, dichtbij de A2" klonk het toen.