• Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien
 • Mandy van Dien

Dorpsquiz Geldermalsen van start

GELDERMALSEN De 30 teams hielden de afgelopen weken deze krant al goed in de gaten om te zien of er een vooropdracht stond aangegeven. Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag werden ook de eerste praktijkopdrachten gespeeld. De Dorpsquiz Geldermalsen is daarmee echt van start gegaan. De meest technische en handige deelnemers waren als eerst aan de beurt met twee opdrachten bij Ceratec en een klusopdracht bij de Praxis.

door Mandy van Diën

Afgelopen jaar vond de eerste editie plaats van de Dorpsquiz Geldermalsen en met succes. Weken later gonsde het nog na in het dorp en de omliggende plaatsen van waaruit ook teams meestreden. Dat de quiz zich niet alleen beperkt tot Geldermalsen is ook dit jaar duidelijk met nog meer teams van buiten de dorpskern. Zaterdag 12 oktober is het hoogtepunt van de quiz, maar nu al kunnen de deelnemers punten bij elkaar sprokkelen met de vooropdrachten. Op diverse locaties bij sponsorende organisaties zijn historische zwart-wit foto's te vinden. De uitdaging is om bij die foto ook het plaatje te vinden van dezelfde situatie vandaag de dag.

INSECTENHOTEL De aftrap voor de praktijkopdrachten werd maandagavond gegeven. Van ieder team werden de grootste klussers uitgezonden naar de Praxis. De opdracht: bouw een insectenhotel. Naast de materialen, die beschikbaar zijn gesteld door de Praxis en de buitendienst van de Gemeente, werden andere teamleden geïnstrueerd materialen bij elkaar te sprokkelen om er een heuse villa van te maken. De opdracht is vanwege het aantal deelnemers uitgespreid over drie avonden. Komende tijd worden de meesterwerken tentoongesteld in de winkel. Aan het winkelend publiek de taak om te stemmen op het bouwwerk wat volgens hen het mooist is. De teams kunnen hiermee punten verdienen en de stemmers maken kans op een waardebon van Praxis.

CERATEC De techneuten werden dinsdagavond verwacht bij Ceratec. Dit bedrijf is groots in keramiek, een materiaal met een hardheid van 9.6 op de schaal van 10. Deze hardheid mocht een persoon per team testen. Een keramieken staafje moest zo precies mogelijk worden doorgeslepen met een dremel. Vervolgens werden de staafjes met de nauwkeurige meetapparatuur opgemeten. De deelnemers keken gespannen mee of zij het dichtst in de buurt zaten van de beoogde 2,5 cm. Het andere teamlid waagde zich aan een ouderwets potje jeu des boules. Wie zijn keramieken kogel het dichtst bij het kleine balletje uit liet rollen, mocht zich winnaar noemen van de opdracht. Voorafgaande aan deze opdracht presenteerde directeur Steven Visser kort zijn bedrijf via een power-point. In deze presentatie verscholen zich een of meerdere antwoorden voor vragen in de quiz.

De exacte puntentelling wordt nog even geheimgehouden. De meeste punten kunnen deze zaterdag verdiend worden. De teams halen om 18.00 uur hun opdrachtenbundel op bij Schenkerij De Beurs waarna ze tot 23.00 uur de tijd hebben om zoveel mogelijk theorie- en praktijkopdrachten te volbrengen. Deze avond zullen er livestreams plaatsvinden vanuit de Facebookpagina van Nieuwsblad Geldermalsen.