• Foto Rias Immink

  • Niels Mollema
  • Niels Mollema
  • Niels Mollema
  • Niels Mollema
  • Niels Mollema

Vergadering over AZC afgebroken wegens rellen (video)

GELDERMALSEN Slechts zes sprekers kwamen aan het woord in de speciaal ingelaste raadsvergadering over de mogelijke komst van een Asielzoekerscentrum (AZC) in Geldermalsen. Daarna waren de rellen buiten zo erg dat de politie de raadzaal ontruimd heeft.

door Sophie van Hogendorp

@sophiehogendorp

 

Voorafgaand aan de vergadering leek alles nog rustig. Groepjes mensen verzamelden zich voor het gemeentehuis en praatten rustig met elkaar. De bij de hekken opgestelde beveiligers keken nog rustig toe. Rond half acht kwam een groep van een paar honderd  personen in een rustig verlopen protestmars vanuit De Plantage aan bij het gemeentehuis. Vlak voor aanvang van de vergadering werd de sfeer echter grimmiger: buiten verzamelden zich steeds meer mensen en de eerste knallen van vuurwerk waren hoorbaar. Zodra de eerste spreker het woord nam, was zichtbaar dat de protestanten buiten steeds agressiever werden, er werd op ramen gebonkt, tegen hekken geduwd en vuurwerk afgestoken. Al snel hielden de hekken het niet meer en bestormden boze toeschouwers het gemeentehuis. De politieagenten en beveiligers, die ondertussen werden bekogeld met vuurwerk, probeerden de relschoppers met wapenstokken buiten te houden. Binnen enkele minuten was ook de ME ter plaatse, maar dit mocht niet baten. Uit angst dat de ramen van de raadzaal het niet zouden houden, werd de raadzaal daarom geëvacueerd: raadsleden en toeschouwers werden begeleid naar het politiebureau. Bezoekers die de vergadering in de hal mochten volgen, werden naar de eerste verdieping van het gemeentehuis geëscorteerd. Al snel werden ook zij met spoed naar het politiebureau overgebracht omdat er bakstenen door de ramen van het gemeentehuis werden gegooid.

Tegen tien uur sprak burgemeester Miranda de Vries, die eerder deze week al bedreigingen aan haar eigen adres ontving, de geëvacueerde aanwezigen in het politiebureau toe: ,,We zijn allemaal erg geschrokken. Natuurlijk waren we op het ergste voorbereid, maar we hadden gehoopt dat het niet zover zou komen. Op twee politieagenten na, is iedereen gelukkig ongedeerd het gemeentehuis uit gekomen. Het debat voeren we uiteraard verder, maar op een later moment.'' Het gemeentehuis heeft behoorlijk wat schade opgelopen met onder meer vernielde ramen, deuren en zonnepanelen. De politie heeft via Twitter laten weten dat er meerdere aanhoudingen zijn verricht. Hoeveel precies, is nog niet helemaal duidelijk.