• De bijeenkomst op 18 juli start om 20.00 uur in café Lingezicht in Acquoy

    Conny de Goey-Bisschops - Google

Vertelproject Acquoy: echt gebeurd in de Betuwe

ACQUOY Paula Smit uit Acquoy zoekt verhalenvertellers voor een vertelproject. Vier keer per jaar wil zij op een woensdagvond in de 'huiskamer' van café Lingezicht in Acquoy mensen verhalen laten vertellen die echt gebeurd zijn in de Betuwe. Voor wie wil meewerken, staat woensdagavond 18 juli een informatieve bijeenkomst gepland.

,,Verhalen vertellen is iets anders dan verhalen voorlezen'', legt de Acquoyse uit. Zij liet zich inspireren door schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse die sinds 2008 in Amsterdam 'Echt Gebeurd' organiseert, een middag waarop mensen verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt.

Hoewel Acquoy geen Amsterdam is, denkt zij dat er genoeg echt gebeurde verhalen te vertellen zijn. ,,Ik denk aan per avond ongeveer zes verhalen en dit dan omlijst met muziek. Elk seizoen wil ik een avond organiseren.''

Die verhalen moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen. Naast 'echt gebeurd in de Betuwe' moet een verhaal bijvoorbeeld 8 tot maximaal 10 minuten lang zijn. Zo mag het een historisch verhaal zijn, maar ook gisteren gebeurd. Het mag ontroerend zijn, maar ook absurd. Een verhaal moet wel een begin en einde hebben en liefst ook een zekere spanningsopbouw. Jong en oud, autochtoon of import, iedereen mag meedoen. Een 'proefvertelling' maakt ook deel uit van de selectie.

Tijdens de bijeenkomst op 18 juli zal Paula Smit meer uitleg geven over wat zij nu precies wil. Men moet het vooral leuk vinden om te 'performen'. Er zullen ook voorbeelden van verhalen vertellen getoond worden, van hoe het wel moet en hoe het ook zeker niet moet. Vanuit het budget van de gemeente Geldermalsen is er voor dit project geld beschikbaar, dus voor een hapje en drankje op de avonden wordt gezorgd.

De bijeenkomst op 18 juli start om 20.00 uur in café Lingezicht in Acquoy. Graag vooraf aanmelden bij Paula Smit: 06-50439053.