• Ed Goossens.

    Wim Timmermans

Vijf partijen verder in coalitiebesprekingen West Betuwe

GELDERMSALSEN In West Betuwe wordt onderzocht of er een coalitie van Dorpsbelangen, CDA, Leefbaar Lokaal Belang, ChristenUnie en GroenLinks kan worden gemaakt.

door Wim Timmermans

Na gemeenteraadsverkiezingen volgt een zogenaamde informatieronde. Die is deze week afgesloten. Vijf partijen - Dorpsbelangen, CDA, Lokaal en Leefbaar Belang (LLB), CU en GroenLinks (GL) - gaan samen verder. Nu volgt een tweede, zogenaamde formatieronde. De partijen gaan proberen een coalitieakkoord op te stellen. Als dat lukt, worden wethouders gezocht en aangesteld.

ZONDAG Het initiatief lag bij de grootste partij, Dorpsbelangen. Lijsttrekker Ed Goossens: „Met alle partijen is een eerste gesprek gevoerd. Met als uitkomst dat de zondag geen onderdeel van een coalitieprogramma wordt, maar een vrije kwestie. De SGP wilde er als enige juist wel vooraf afspraken over maken." Daardoor viel de SGP af. De race is nog niet gelopen volgens Goossens. „Het is een brede coalitie, maar het is nog niet af. We moeten nog een programma schrijven."

Lourens van Bruchem (SGP) is teleurgesteld, maar „de deur blijft open staan. Wij wilden heel ver gaan. Deze periode een goed en gedegen onderzoek doen en dan in de volgende periode een besluit nemen. Het baatte niet. Wij wilden en willen met al onze bestuurlijke ervaring heel graag meebouwen aan deze mooie nieuwe gemeente."

PARTIJEN VALLEN AF Lijsttrekkers van de overige partijen die voorlopig even aan de zijlijn staan, reageerden wisselend. Edwin Loeff (VVD): „Wij hebben één gesprek gevoerd en daar onze wensen kenbaar gemaakt. Dat was het. We moeten toekijken vanaf de zijlijn. Ik vind dat het een erg links college wordt."

Annet IJff (PvdA) is niet boos: „Dat de SGP afviel is niet verrassend. Er is een motorblok van DB, CDA en CU gevormd. Daar is LLB bij gehaald. Vervolgens kreeg ik een telefoontje. Of wij belangstelling hadden mee te doen. Maar wij hadden meer tijd nodig dan zij ons wilden geven. Wij willen onze eigen standpunten in een akkoord herkennen en hebben grote twijfels bij sommige standpunten van LLB. Een combinatie van PvdA, D66 en GroenLinks met één gezamenlijke wethouder in plaats van LLB heeft mijn voorkeur. Ze mogen altijd terugkomen."

Ashley Karsemeijer (D66): „Het zijn eerste gesprekken. Ik wacht af of de partijen er uit komen. D66 zal een constructieve oppositie voeren. Het lijkt er op dat het Neerijnse model wordt gekozen. Met veel ruimte voor alle partijen om samen van gedachten te wisselen en breed gedragen beslissingen te nemen."

Jos Rietbergen klinkt strijdbaar: „Als ze morgen komen en met mij en de VVD in zee willen in plaats van met LLB, doe ik mee. Ik begrijp DB niet. Er is behoefte aan bestuurservaring, die hebben we volop. "

FORMATIEBESPREKINGEN

Woensdag beginnen de eerste formatiegesprekken. Een team, vermoedelijk bestaande uit Ed Goossens en Rutger van Stappershoef (DB), Petra van Kuilenburg en Cor Nijhof (LLB), Dittie van Zee en Adriaan Hakkert (CDA), Fred Temminck en Martha Kool (CU) en Andrea Zierleyn en Jur van de Lek (GL) gaat proberen samen een breed coalitieakkoord op te stellen.