• Wethouder van Bezooijen was in alle vroegte bij de aftrap van de schoonmaakactie

    Rias Immink

Vrijwilligers zorgen voor schone Waal

VUREN Zo'n tweehonderd vrijwilligers van zeventien verenigingen uit de gemeente West Betuwe maakten zaterdag 13 april de oevers van de Waal schoon. Van 8.15 tot 14.30 uur staken deze Waaljutters op diverse locaties de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Daarmee droegen zij bij aan het project Schone Rivieren.

Wethouder Govert van Bezooijen was aanwezig bij de start bij het Heuffterrein in Vuren. In totaal maakten de vrijwilligers in West Betuwe ongeveer 34 kilometer uiterwaarden schoon. In acht Gelderse gemeenten gingen meer dan duizend vrijwilligers aan de slag. De verenigingen ontvangen een financiële vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas.
De opruimacties van Waaljutters zijn onderdeel van de landelijke Schone Rivieren-aanpak, een initiatief van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast deze actie is ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek gestart met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten worden gebruikt om beleid aan te scherpen.