• Wim Timmermans

Wagen minder voor brandweer

GELDERMALSEN In de commissie Bestuur en Middelen van Geldermalsen werd het nieuwe Brandweerzorgplan gepresenteerd door de Veiligheidsregio Zuid. Als gevolg van die plannen zal de gemeente het in de toekomst waarschijnlijk met een brandspuitwagen minder moeten doen. Volgende maand moet de gemeenteraad officieel reageren op de nieuwe plannen.  

door Wim Timmermans

Strakke gezichten op de publieke tribune bij de commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Geldermalsen. De vrijwillige brandweer was massaal uitgerukt voor de vergadering. De commissie werd door Ronald Jansen van de veiligheidsregio Zuid bijgepraat over het nieuwe Brandweerzorgplan.

Eerder was al bekend geworden dat de plannen voor Geldermalsen gaan betekenen dat er een spuitbrandweerauto uit de Geldermalsense kazerne verdwijnt. En ook dat dit consequenties zal hebben voor de vrijwilligers. Ronald Jansen begon dan ook met de constatering dat het deze avond "niet alleen zou gaan over autootjes en centen, maar ook over emotie".

Op dit moment beschikt de brandweer in de regio Gelderland Zuid over 48 tankspuitwagens. Maar nu ligt er een zogenaamde risicoanalyse aan de basis van het Brandweerzorgplan. En dat betekent dat minder wagens nodig zijn. Op elk van de 36 posten zal voortaan één tankspuitwagen staan. Alleen Tiel en Wijchen houden er twee, zodat in 80% van de objecten in de regio binnen 15 minuten een tweede tankspuitwagen kan aanrijden.

De tweede wagens in Geldermalsen en in Lingewaal-zuid zijn dus overbodig. Ook zullen er minder vrijwilligers nodig zijn. De commissie had veel vragen en kon zich zichtbaar niet vinden in het nieuwe beleid. Burgemeester Jeroen Staatsen gaf aan dat het college voor de volgende vergadering een reactie zal opstellen in de geest van het zojuist gevoerde debat.