• Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
  • Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

Wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Asperen

ASPEREN Op vrijdag 12 januari verscheen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids 'Lopen langs linies'. Deze gids voert de cultuurhistorisch geïnteresseerde wandelaar langs 9 waterlinies van Nederland, waaronder de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie bestaat uit een strook polderland van ongeveer 5 km breedte tussen Muiden aan de voormalige Zuiderzee en de Biesbosch in Brabant. Het gebied was ca. 85 km lang en kon bij oorlogsdreiging met behulp van een ingenieus waterhuishoudkundig stelsel 40 tot 50 cm onder water gezet worden om het machtige en rijke Holland te beschermen tegen de vijand, die als altijd vanuit het (zuid)oosten werd verwacht. Op advies van Cornelis Krayenhoff, toenmalig minister van Oorlog, besloot Koning Willem I om de stad Utrecht binnen de linie te brengen.

In de nieuwe wandelgids 'Lopen langs linies' van auteurs Rutger Burgers en Rob Wolfs staan 13 routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland. Één van de wandelingen voert rond Asperen en laat veel zien van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Fort Asperen en Fort bij de Nieuwe Steeg liggen vrijwel tegenover elkaar aan de Linge. Beide forten hebben een nieuwe bestemming gevonden en zijn daardoor toegankelijk voor het publiek.

De wandelgids bevat een 13-tal routes langs waterlinies verspreid door heel Nederland.

De wandelgids is voor € 14,95 te koop bij de betere boekhandel in Nederland en België en op www.gegarandeerdonregelmatig.nl

Fotobijschrift: Liniewandelaars bewonderen een waaiersluis bij Asperen