• Ab Donker

Water Geldermalsen verontreinigd; nog tot en met woensdag koken

GELDERMALSEN Inwoners van een aantal dorpen in de gemeente Geldermalsen hebben momenteel te kampen met problemen met het leidingwater. Volgens Vitens kan men bij ruim 8000 aansluitingen in Geldermalsen, Meteren, Tricht, Buurmalsen en Deil het kraanwater alleen gebruiken als men het drie minuten kookt. Om alle risico's te voorkomen, geldt dit nog tot en met woensdag 20 juni, aldus Vitens. Het water dient gekookt te worden voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tanden poetsen en voor het bereiden van de maaltijd. Men kan wel gewoon douchen, in bad gaan en de wc doorspoelen.

Tijdens reguliere controles van het drinkwater is in genoemde plaatsen een lichte verontreiniging met enterokokken aangetroffen, een darmbacterie. Hoe deze in het drinkwater terechtgekomen is, is onduidelijk. Het kan volgens een woordvoerder van Vitens via een riooloverstort gebeurd zijn, ,,of een dood dier of op nog tal van andere manieren. Maar het is duidelijk dat het niet in het drinkwater thuishoort".

RISICO'S KLEIN Volgens deze zelfde woordvoerder zijn de risico's van de bacterie voor gezonde mensen zeer klein. Voor kwetsbaardere personen als kleine kinderen of ouderen bestaat een heel klein risico dat ze last krijgen van maag of darmen. Mocht dat wel zo zijn, kan men het beste contact opnemen met de huisarts.

De waterleidingen worden momenteel schoongespoeld. Daarnaast neemt Vitens een groot aantal watermonsters in heel Geldermalsen om de kwaliteit te monitoren. De eerste resultaten daarvan worden maandagavond verwacht. Maar volgens de woordvoerder is het dan sowieso te vroeg om het kookadvies in te trekken. ,,Dat handhaven we zeker tot en met woensdag."