Wereldwijde schoonmaakactie ook in Geldermalsen

GELDERMALSEN Op zaterdag 15 september 2018 is het World Cleanup Day: een krachtige groene golf van opruimacties die in Nieuw-Zeeland begint en 36 uur later eindigt in Hawaii. Wereldwijd gaan miljoenen mensen in 150 landen de straat op om afval op te ruimen. Vereniging JCI Lek en Linge gaat zwerfafval opruimen in Geldermalsen.

World Cleanup Day is een wereld veranderend idee met een bescheiden oorsprong. Het idee ontstond in Estland uit een spontaan nationaal initiatief in 2008, toen 4% van de bevolking samenkwam om het hele land in slechts vijf uur op te ruimen. Het succes van deze actie verspreidde zich over de hele wereld. Op 15 september komen vrijwilligers in 150 landen samen om de wereld van afval te ontdoen. In Nederland worden er door de Plastic Soup Foundation en JCI Nederland tientallen lokale acties opgezet.

Janine Broekman, lid van JCI Lek en Linge, hoorde over dit evenement. ,,Hier kunnen wij als lokale JCI ook aan bijdragen!", was haar enthousiaste reactie. Zij trommelt nu vrijwilligers op om te helpen.

De start in Geldermalsen is om 10.00 uur. Tot 12.00 uur wordt er gezocht naar zwerfafval om dit via prikstokken te verzamelen. Er is daarna een centrale afsluiting, waarbij met elkaar inzichtelijk gemaakt wordt wat is ingezameld. Bij deze afsluiting wordt een hapje en drankje verzorgd door gemeente Geldermalsen.

Alle hulp is welkom. Iedereen die wil helpen kan zich aanmelden via janine.broekman@jcilekenlinge.nl. Alle materialen zoals prikstokken zijn aanwezig. Hiervoor is JCI de Zwerfafvalbrigade zeer dankbaar. Zij zullen die ochtend ook aanwezig zijn om te helpen inzamelen.

JCI Lek en Linge is een groep jonge ondernemende mensen die zich zowel lokaal als internationaal inzetten om de samenleving te verbeteren. Dit doen ze door het organiseren van verschillende events om zo geld in te zamelen voor goede doelen. JCI Lek en Linge is een onderdeel van JCI International. Hierbij spelen ook persoonlijke ontwikkeling, een netwerk opbouwen en fun een grote rol.