• Wethouder Wiendels.

    gemeente geldermalsen

Wiendels onder vuur wegens De Pluk

GELDERMALSEN Opeens was er dinsdag vuurwerk in de raadsvergadering van Geldermalsen. En dan over een punt dat niet eens geagendeerd was. De communicatie over de ongunstige financiële cijfers van multifunctioneel centrum De Pluk. Wethouder Niko Wiendels kreeg een berg kritiek over zich heen over de wijze waarop hij de raad had meegenomen of liever níét had meegenomen in deze materie.

door Han Helmink

Jan de Geus kaartte bij het vaststellen van de agenda het onderwerp aan. ,,Ik wil niet spreken over de inhoud, maar over de wijze waarop dit structurele exploitatietekort via een persbericht naar buiten is gebracht zonder dat wij als raad het wisten. Daar heb ik grote moeite mee."

De D66'er vroeg zich af waarom de dreigende financiële situatie niet voor de oogstrapportage en de begroting werd gemeld. Ook vroeg hij zich af of de coalitiepartijen daarvan wel op de hoogte waren gesteld.

Wiendels kreeg geen voet aan de grond bij de raad met de mededeling dat hij eerst zorgvuldig onderzoek wilde laten doen, alvorens onrust te creëren. ,,Ik heb een externe deskundige naar de cijfers laten kijken. Zelf was ik natuurlijk ook enorm geschrokken van het slechte financiële beeld."

Edwin Loeff (VVD) ergerde zich zichtbaar: ,,U heeft de gemeenteraad buitenspel gezet, hem de kans ontnomen om te doen waar de raad voor is, de controlerende taak." Jos Rietbergen van Leefbaar Geldermalsen was nog duidelijker. ,,Het is niet voor het eerst dat deze wethouder ons om de tuin leidt. Ik heb het gevoel dat hij de raad niet serieus neemt." Ook De Geus was op zijn zachtst gezegd 'not amused': ,,U heeft een lijn gevolgd, voor ons gedacht. Ik heb liever dat u mij zelf laat denken."

Wiendels legde nog uit dat het jaarverslag met de cijfers inmiddels van tafel was. ,,Ik heb het bestuur van De Pluk in staat willen stellen de cijfers te verklaren. Als ik daarbij richting uw raad een inschattingsfout heb gemaakt dan bied ik daar mijn excuses voor aan. Voor mij was het belangrijk dat ik niet met non-informatie naar buiten kwam."

Maandag komt De Pluk, maar dan inhoudelijk aan de orde in gezamenlijke vergadering van de commissies Grondgebied en Samenleving. Als de discussie in de gemeenteraad een opmaat is voor deze vergadering dan belooft het voor Wiendels een heet avondje te worden. De Geus gooide nog wat extra olie op het vuur: ,,En dan vraag ik me af of er wellicht nog meer van dergelijke verrassingen niet zijn gecommuniceerd. Ik ben het vertrouwen wat kwijt geraakt."