• BDUmedia

Winkels Geldermalsen blijven zondag voor kerst dicht

GELDERMALSEN Tijdens de raadsvergadering van 31 oktober diende de VVD fractie van Geldermalsen een motie in om winkeliers in de gemeente Geldermalsen de mogelijkheid te bieden hun deuren op 24 december - de zondag voor kerst - te openen. Tijdens het debat bleek al snel dat dit voorstel niet op een meerderheid kon rekenen in de raad. Naast de SGP fractie stemde ook Dorpsbelangen, het CDA en Wim Timmermans van de PvdA tegen het voorstel. Hiermee werd het voorstel met 13 stemmen tegen verworpen.

De VVD stelde in de motie dat franchisenemers boetes riskeren wanneer zij hun winkel niet op deze zondag openen, iets waar een groot gedeelte van de raad haar vraagtekens bij stelde. ,,Wij zijn de baas in Geldermalsen, niet Albert Heijn", aldus Wim Timmermans van de PvdA. Ook het argument dat de inwoners van Geldermalsen te weinig tijd zouden hebben om hun kerstinkopen te doen kon op weinig bijval rekenen. ,,Binnen de huidige regelgeving hebben winkeliers de mogelijkheid om tot 22:00 uur open te zijn in de hele week voor de kerst, dat lijkt ons ruim voldoende", bracht het CDA in.

Dorpsbelangen gaf aan de gemaakte afspraken in het coalitieakkoord te respecteren en stemde unaniem tegen de motie.

De SGP toonde zich, niet verrassend, zeer ingenomen met de verwerping van de motie. ,,De zondag is een dag van rust, een dag om bezig te zijn met Gods Woord, en van ontmoeting. Deze rust gunnen wij alle inwoners van onze gemeente", aldus fractievoorzitter Lourens van Bruchem. "Wij zullen hier dus nooit mee instemmen. Daarnaast bevatte de motie nogal wat onjuistheden en, in onze ogen, verkeerde aannames. De SGP is van mening dat de grote meerderheid van Geldermalsen helemaal niet zit te wachten op een koopzondag."