• Neeltje van Triest

Vijftig jaar Marskramer De Bruin; van kolen naar huishoudelijke artikelen

GELDERMALSEN Marskramer De Bruin, in het verleden ook wel de Huishoud Cadeau Shop, Familux en Novy geheten, bestaat vijftig jaar. Veel verschillende namen, maar de uitbaters waren altijd Zweer de Bruin. En de laatste dertig jaar met echtgenote Betty er bij, is het ondernemers-DNA van de winkel alleen nog maar toegenomen.

Betty staat achter de toonbank en begroet iedere bezoeker met een lach en een praatje. Zweer komt binnenlopen en helpt even mee. Het stel is volgend jaar 35 jaar getrouwd en helemaal op elkaar ingespeeld. De winkel is het domein van Betty, zij helpt de klanten en zorgt ervoor dat de winkel er tiptop uitziet. Zweer is van de inkoop, de cijfers, de computer én de koffie. Samen hebben ze het goed en samen blikken ze terug.

Marskramer De Bruin bestaat vijftig jaar. Opa Zweer de Bruin handelde in kolen en gaf zijn handelsgeest door aan zijn zoon en kleinzoon. Vader Zweer bouwde in 1969 samen met fotograaf Aalders een hagelnieuw pand op wat toen nog 'De zes Klompen' werd genoemd. De huisjes die hier stonden werden gesloopt en de familie ging boven de winkel wonen.

In die tijd was de wasmachine in opkomst en naast de huishoudelijke artikelen verkocht vader Zweer ook witgoed. Dat ging allemaal in één moeite door. Zweer weet zich nog te herinneren dat hij samen met zijn vader menig wasmachine op de plaats heeft gezet.

Successievelijk nam Zweer de zaak over en bouwde deze samen met zijn echtgenote Betty de Bruin – van Doorn verder uit. Maar na de jaarwisseling in 2000 sloeg het noodlot toe. De winkel werd net voor moederdag getroffen door een verwoestende brand, waardoor het echtpaar zelfs niet meer in hun eigen huis kon wonen. Zweer had op dat moment net een nieuw pand voor de witgoed-tak ingericht en daar heel veel energie in gestoken. Ze begonnen opnieuw, richtten een noodwinkel achter het nieuwe witgoedpand in en openden op 2 november de nieuwe winkel.

Het waren tropenjaren voor het echtpaar en achteraf is het een tijd die veel indruk heeft gemaakt. In 2003 werd de witgoedwinkel verkocht. Zweer: ,,Daar heb ik tot de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad. Ik wist en weet dat het goed zit met de service en de klantvriendelijkheid. Dat was voor mij een zeer belangrijk item.''

Betty knikt en vertelt dat de klant altijd op nummer één staat. Ze staat voor ouderwetse service en verkoopt naast de meest uiteenlopende artikelen ook nog producten van vroeger. Een luiwagen, zwabber, ouderwetse zeem, flessenlikker of sudderplaatje bijvoorbeeld.

Onlangs kreeg het echtpaar te maken met een moeizaam inkoopbeleid van Marskramer. Veel artikelen in de folder kregen ze niet uitgeleverd en ze moesten regelmatig nee verkopen. Zweer heeft daarop de inkoop weer in eigen hand genomen en er voor gezorgd dat de winkel altijd lekker vol is gebleven. Vijftig jaar ondernemen in Geldermalsen vieren Zweer en Betty dan ook met een brede lach.

Marskramer De Bruin, Geldersestraat 66, Geldermalsen. Telefoon 0345-581992.