Winnaar schrijfwedstrijd Lek en Linge

CULEMBORG Traditiegetrouw organiseerde openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg ook dit jaar een schrijfwedstrijd voor leerlingen uit groep 8. Hiermee daagt Lek en Linge creatieve jongeren uit om hun talent te ontwikkelen. Het thema was dit jaar 'Anders zijn', wat ruim opgevat kon worden. De prijs: een bezoek van schrijfster Maren Stoffels aan de winnende klas.

Na lang beraad koos de jury (Inger Dijkzeul en Lotte Velthuizen, docenten Nederlands van Lek en Linge) voor het verhaal 'Wie had dat ooit verwacht' van Emma Bollen van openbare basisschool Jan Harmenshof in Geldermalsen. Emma won de eerste prijs omdat haar verhaal origineel, goed geschreven en grappig was voor leeftijdsgenoten. De 'Volvers' kwamen echt tot leven.

Het bezoek van Maren Stoffels aan groep 8 van Jan Harmenshof was een feest. De schrijfster vertelde over hoe zij schrijfster is geworden en hoe zij op de onderwerpen in haar boeken kwam. Ze deed een quiz met de klas en signeerde haar boeken. De klas van Emma was erg enthousiast, luisterde aandachtig naar de schrijfster en hing aan haar lippen.

Op de foto v.l.n.r.: Inger Dijkzeul (Lek en Linge), juffrouw Rose Staritsky (Jan Harmenshof), winnares schrijfwedstrijd Emma Bollen, schrijfster Maren Stoffels, Lotte Velthuizen (Lek en Linge).

Het winnende verhaal

Wie had dat ooit verwacht?

Het was een zonnige dag voor december. De zon scheen precies in het huisje van Brollo, de Volver. Volvers zijn lieve, kleine, behaarde, aardige, blauwe wezens. Brollo was alleen niet blauw, maar turquoise. Hij was anders, hij was gek. Tenminste, dat zeiden de andere Volvers over hem. Gelukkig was Brollo volwassen genoeg om daar op een dag wat van te zeggen. Hij stapte naar de Oppervolver en zei: 'ik ben anders en ik kan daar niets aan doen. Accepteer het, anders hoepel je maar op!' De Oppervolver zei: 'jij mag ophoepelen! Uit mijn dorp, jij vervloekte!'BAM. De kasteeldeuren vielen met een klap dicht. Oh nee, nou moest hij weg uit Bullie-Bulliecity. Opeens stond er een heel klein meisje voor Brollo. Ze zei dat hij zo'n mooie kleur had. Brollo antwoordde dat hij met deze kleur uit het dorp was geschopt. Het meisje wilde Brollo aan haar vader laten zien. 'Papa? Jij zou toch ALLES voor mij doen?' De vader bleek de Oppervolver te zijn en antwoordde dat hij alles voor zijn dochtertje zou doen. Ze vroeg een huisje voor Brollo en de Oppervolver antwoordde quasi-blij dat dat mocht. Brollo mocht weer in zijn huisje wonen en werd ook nog eens mooi gevonden. Wie had dat ooit verwacht?!

door Emma Bollen

openbare basisschool Jan Harmenshof in Geldermalsen