• A.Hak

    Google Streetview

Witwasverdachten Trichts bedrijf A.Hak aangehouden

TRICHT De eigenaren en voormalig bestuurders van het bedrijf A.Hak uit Tricht, Willem van G. en zijn zoon Marco en dochter Mariska, worden door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van het witwassen van 1,2 miljard Amerikaanse dollar voor een opdrachtgever in India. Zij zijn dinsdag 2 april door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) opgepakt en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. De verdachten zouden zelf zo'n 10 miljoen dollar aan de witwasdeal overgehouden hebben. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten.

In 2007 assisteerde het bedrijf, Van G. stond destijds aan het hoofd, het Indiase Reliance Industries bij de aanleg van het grootste pijpleidingproject van India. Een 1400 km lange hogedrukgasleiding van de oost- naar de westkust. Hierbij waren Europese, Chinese, Russische en Indiase aannemers betrokken. A.Hak fungeerde volgens het OM als inkoopkantoor dat over heel de wereld materialen en diensten inkocht voor het project.

FACTUURVERDUBBELAAR De FIOD deed in november 2017 al een inval in het hoofdkantoor te Tricht en nam administratie in beslag. Uitgebreid onderzoek bewijst volgens het OM dat het Nederlandse bedrijf is gebruikt om de facturen van de geleverde materialen en diensten door bedrijven op te hogen. Het bedrijf zou gefungeerd hebben als zogenaamde 'factuurverdubbelaar'. Het Indiase bedrijf declareerde twee maal de kosten van de materialen en diensten bij de lokale gasafnemers. Het geld dat hiermee extra verdiend werd, werd via Nederland afgeroomd, waarschijnlijk door valse verzekeringscontracten af te sluiten. Dit geld kwam uiteindelijk via een woud aan bedrijven en structuren in onder meer Dubai, Zwitserland en de Caraïben, terecht bij een onderneming van het Indiase bedrijf in Singapore.

'ALLEEN NOG MAAR VERDENKING' Richard van Santen, woordvoerder namens het bedrijf, wil weinig kwijt over de beschuldigingen. ,,In november 2017 is de FIOD hier geweest. Dit houdt hier verband mee. Wij hebben alle medewerking verleend. Het gaat nu alleen nog maar om een verdenking, daarom wil ik me er verder ook niet over uitspreken.''

A.Hak is een nationaal en internationaal opererend bedrijf waarvan het hoofdkantoor sinds 1986 op de locatie van de oude steenfabriek aan de Steenoven in Tricht is gevestigd. Het bedrijf is specialist in de aanleg van ondergrondse infrastructuur voor transport en distributie van olie, gas, water en elektriciteit. Er zijn circa 1000 mensen in vaste dienst. Het bedrijf werd in 1963 als A.Hak Pijpleidingen B.V. opgericht door naamgever Arie Hak. Van G. kwam na een internationale carrière bij onder andere de Grontmij in 1974 in dienst van het bedrijf. Met zijn kennis van de aanleg van grote transportleidingen en zijn buitenlandervaring droeg hij bij aan de internationalisering van het bedrijf. In 1985 nam hij het bedrijf over van de familie Hak maar behield de oorspronkelijke naam. Van G. staat op de lijst van de Quote 500, jaarlijks uitgegeven door het zakenblad Quote. Hij wordt daarmee tot de vijfhonderd rijkste Nederlanders gerekend.