• Mariënwaerdt

Wonen en werken op de Mariënwaerdt

'Je wordt als medewerker omarmd door de familie'

Willemieke Steen

@WillemiekeSteen

BEESD Ruim 38 jaar geleden kwam Ton van den Broek voor het eerst op Landgoed Mariënwaerdt werken. Destijds bestonden zijn werkzaamheden vooral uit het onderhouden van de gebouwen. Nu, met de jaarlijkse Landgoedfair en Kerstfair, zorgt van den Broek er daarnaast voor dat het terrein vóór de fair netjes en schoon is.

Hij krijgt daarbij hulp van twee andere vaste medewerkers en in de zomervakantie komen zo'n zes vakantiekrachten het team versterken. Vooral in de laatste weken voordat de Landgoedfair begint, zijn deze extra handen welkom omdat dan het hele terrein klaargemaakt moet worden. Tijdens de Landgoedfair zorgt Van den Broek er, samen met zijn collega's voor dat het terrein ook netjes blijft. Daarnaast bestaan deze dagen voornamelijk uit anticiperen op eventuele calamiteiten. Van den Broek:,, Je weet van te voren nooit hoe je dag er uit zal zien. De gekste dingen maak je mee." Na de fair is er een week nodig om het terrein weer leeg te maken en op te ruimen.

BETROKKENHEID De samenwerking met de familie Van Verschuer ervaart Van den Broek als zeer prettig. ,,Je wordt hier echt omarmd door de familie." De betrokkenheid met medewerkers is groot. Een aantal vaste medewerkers van Mariënwaerdt woont zelfs op het landgoed, zo ook Van den Broek. Hij woont er nu 37 jaar en vindt het nog altijd een fijne plek. ,,Ik heb mijn kinderen hier zien opgroeien en nu vinden ook mijn kleinkinderen het heerlijk om langs te komen. Werken op het landgoed is vrij en mooi want ik vind oud werk veel mooier dan nieuw werk. Ik heb ook nooit terug gewild naar de bouw", aldus Van den Broek, oorspronkelijk metselaar van beroep.

Volgens Van den Broek is de Mariënwaerdt in de loop van de tijd wel veranderd. Voorheen waren er ongeveer 10 werknemers; nu zijn dat er meer dan 100. Ook is de organisatie zakelijker geworden. Van den Broek: ,,Mariënwaerdt is groter geworden en toegankelijk voor het grote publiek. We zijn met de tijd mee veranderd en dat is alleen maar goed. Er zijn zelfs fairs die de Landgoedfair als voorbeeld zien; dan doe je het als organisatie goed, volgens mij."

De Landgoedfair vindt plaats van 19 t/m 23 augustus.

www.marienwaerdt.nl

Op de foto: Ton van den Broek met één van zijn kleindochters