• BDUmedia archief

WW in Rivierenland tijdelijk stabiel

GELDERMALSEN In augustus is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland gestabiliseerd na een periode van gestage daling. Dit is echter een jaarlijks terugkerend fenomeen in de zomerperiode. Door vakanties in het onderwijs en de bouw neemt de instroom in de WW tijdelijk toe.

Rivierenland telde eind augustus 3.402 WW-uitkeringen. Dat waren er 3 minder dan een maand eerder. Elk jaar neemt in de zomerperiode het aantal mensen dat een beroep doet op de WW toe. Dat komt vooral door de bouwvak en de zomervakantie in het onderwijs. Veel tijdelijke contracten in die sectoren worden in die vakantieperiode niet verlengd. Ook uitzendkrachten die in die sectoren werkzaam zijn worden in die vakantieperiode minder ingehuurd.

Dat is goed terug te zien in de aantallen WW per sector. In de meeste sectoren daalde de WW in augustus verder, of bleef het aantal WW-uitkeringen ongeveer gelijk. Sterke stijging van het aantal WW-uitkeringen zien we alleen bij mensen die gewerkt hebben in het onderwijs (+6%) en voor uitzendbureaus (+6%). Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen ook in deze sectoren echter flink gedaald: in het onderwijs met 22% en bij uitzendbureaus met 30%.

Dat de WW in Rivierenland in augustus gelijk is gebleven betekent dus geen breuk met de dalende trend. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland 22% lager. In zijn arbeidsmarktprognose verwacht UWV dat het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland over heel 2018 met 14% daalt van 3.900 tot 3.400, om in 2019 met 16% verder te dalen tot 2.900.