• Uitgespeeld.

    Hans Baars
  • Stroomhuis
  • Stroomhuis

Zomerse expositie in het Stroomhuis

NEERIJNEN Elke dag van 11.00 tot 17.00 uur is in Stoomhuis Neerijnen aan de Van Pallandtweg 1 in Neerijnen tot en met zondag 21 juli dagelijks werk te zien van Heleen Post van der Molen-Clavan en werk van de Viltcirkel, een groep viltkunstenaars, met uitzondering van de maandagen.

Heleen Post van der Molen komt uit een familie waar schilderen heel belangrijk was. Het duurde toch nog lang voordat zij daadwerkelijk teken- en schilderonderwijs ging volgen. Zij begint haar opleiding bij Expressie '70 in Alphen aan den Rijn. De cursus wordt al snel gevolgd door modeltekenen en na twee jaar door een speciale opleiding fijnschilderen. Na verhuizing naar de Bommelerwaard gaat zij zelfstandig hier mee verder. Geïnspireerd door het landschap gaat zij daar ook tekeningen van maken. Later krijgt ook het portret een plaats binnen haar oeuvre. Het realisme blijft echter de grootste uitdaging en in het bijzonder de materiaaluitdrukking van de stof van kledingstukken. Het Surrealisme is voor haar een grote inspiratiebron.

Van de Viltcirkel doen Punam Grevengoed, Aranka Hooimeijer, Marije Kooi, Margot Odijk-Rooijmans en Hillienke Stamhuis mee aan de expositie. Sinds 2014 houden ze maandelijks werkbijeenkomsten bij een van de groepsleden thuis. Uitgaande van hetzelfde basismateriaal, de wolvezel, heeft ieder haar eigen herkenbare stijl en kleurgebruik. Ze hebben veel ervaring opgedaan door workshops te volgen bij gerenommeerde viltkunstenaars, maar vooral ook door te experimenteren en elkaar te inspireren. Door gebruik te maken van de eigenschappen van de diverse wolsoorten kunnen zeer uiteenlopende resultaten worden bereikt. Dit kan variëren van zachte, huidvriendelijke producten tot ruimtelijke vormen en wandpanelen. Vilt is de oudste vorm van textiel.