• BDU Media

Zondagopenstelling splijt Leefbaar

GELDERMALSEN - NEERIJNEN Vorige week werd bekend dat de fusie tussen Leefbaar Geldermalsen en Gemeentebang Neerijnen is afgeketst. Beide partijen hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen. Ze doen apart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in West Betuwe.

door Wim Timmermans

Met het ontstaan van West Betuwe moesten de drie lokale partijen zich beraden op hun toekomst. Het zag er lang naar uit dat Leefbaar Geldermalsen (LG) en Gemeentebelangen Neerijnen elkaar hadden gevonden in de nieuwe partij Leefbaar en Lokaal Belang West Betuwe. Maar vorige week viel de combinatie uit elkaar.

'IK VOEL ME BEDROGEN' Een teleurgestelde, strijdbare Jos Rietbergen (LG): „Ik voel me bedrogen door GBN. We hebben met elkaar afgesproken dat GBN zou worden omgevormd tot de nieuwe partij Leefbaar en Lokaal Belang West Betuwe (LLBWB). Wij zouden de voorzitter en de penningmeester leveren; zij de secretaris en de lijsttrekker. Na het 12,5 jarige jubileum van GBN in juni 2018 zouden zij de nieuwe naam en het nieuwe bestuur bij de notaris vastleggen. Dat is nooit gebeurd.

Twee weken geleden was er een vergadering over het concept-verkiezingsprogramma. Er ontstond discussie over een paar punten en de mensen van GBN wilden met hun achterban overleggen. Die ging niet akkoord. Daarop verbraken zij de samenwerking. Vervolgens bleek dat LG geen poot had om op te staan; tegen de afspraken in was er niets vastgelegd bij de notaris. We moesten ons per direct met een nieuwe partij aanmelden om nog te kunnen meedoen aan de verkiezingen."

ONDER ADVOCATEN Petra van Kuilenburg (GBN) kijkt er anders tegenaan: „Ik kan niet teveel zeggen. Er zijn nu advocaten aan het werk. GBN is een bestaande partij die in de gemeenteraad zit. Je kunt wel de naam veranderen en dat is ook gebeurd, maar die verandering kan pas op 1 januari 2019 echt ingaan; en tot die tijd blijft elke partij de eigen statuten gebruiken. Het is ingewikkeld, maar het is nodig omdat wij anders als partijen niet mee konden doen met de verkiezingen. Het moest voor de definitieve inschrijving geregeld zijn.

We hebben met zijn allen stukken aangeleverd voor het verkiezingsprogramma. Daarover hebben we in augustus vergaderd. Er waren dingen, zoals de winkelsluiting op zondag, waar wij grote moeite mee hebben en die niet afgesproken waren. Dus moesten we terug naar de achterban. Die ging niet akkoord. De sfeer verslechterde snel. Toen ging het snel."

ZONDAGOPENSTELLING WINKELS Belangrijk twistpunt was de zondagsluiting. Die houdt in elk geval Geldermalsen al jaren bezig. Jos Rietbergen: „Daar wordt in West Betuwe-verband een truc uitgehaald. Er is vastgelegd dat op dit onderwerp de bestaande verordening van Geldermalsen wordt overgenomen. Daar mag dan vervolgens twee jaar lang niets aan worden veranderd. Dan zit je alweer tegen de volgende verkiezingen aan. En verandert er dus de komende jaren niets. Daarom dient LG deze maand een initiatiefvoorstel in om die Geldermalsense verordening over de zondagsluiting aan te passen. Wij zijn ervoor dat de winkels open kunnen, maar dan zo dat de kerkgang niet wordt verstoord. Het onderwerp speelt alleen maar in Geldermalsen en misschien Beesd. Niet in Neerijnen."

Petra van Kuilenburg: „Wij hebben grote moeite met de winkelopenstelling op zondag. We werden overvallen door het initiatief van Jos Rietbergen. Hij wil alleen maar de VVD voor zijn. En in het concept-verkiezingsprogramma stond later ineens dat de winkels op zondag open zouden moeten kunnen. Daar kon onze achterban zich niet in vinden."

FINANCIERING VAN DE CAMPAGNE Ander twistpunt is de financiering van de campagne. Petra van Kuilenburg: „Jos heeft tegen de afspraken een lijst met bedrijven gekocht. Om ze aan te schrijven voor steun. Beide partijen hadden eerder besloten dit niet te doen. Ik wil geen lijst met bedrijven op het verkiezingsprogramma. Wij zijn er voor de inwoners."

Jos Rietbergen: „Probleem is dat we onze campagne toch moeten betalen. Wij krijgen als Leefbaar nu eenmaal geen geld uit landelijke partijkassen. Daarom vragen we de bedrijven om steun. Petra wil niet bedelen, maar hoe financier je dan de campagne?"

TWEE LEEFBAAR-PARTIJEN

Leefbaar Geldermalsen gaat de verkiezingen later dit jaar in als Verenigd West Betuwe op basis van het door Jos Rietbergen geschreven verkiezingsprogramma. Gemeentebelangen Neerijnen neemt de naam Leefbaar en Lokaal Belang West Betuwe mee, maar moet nog wel een verkiezingsprogramma schrijven. De advocaat van Jos Rietbergen eist dat LLBWB niet mag putten uit het concept-verkiezingsprogramma, dat nu immers van Verenigd West Betuwe is.