• Hartenhoeve van zorgboerderij naar zorginstelling

    HartenHoeve
  • Het HKZ-keurmerk

    Natali_Mis

Hartenhoeve ontvangt HKZ-keurmerk

DEIL De HartenHoeve heeft zich ontwikkeld van een zorgboerderij naar een zorginstelling. Vandaag is het HKZ-keurmerk uitgereikt: de instelling voldoet aan de kwaliteitsnormen die gelden voor de zorgsector.

door Wim Timmermans

Door een negatief inspectierapport was het afgelopen half jaar voor de HartenHoeve turbulent. De gemeente verwees geen cliënten meer door en even leek het erop dat zelfs bestaande cliënten de HartenHoeve zouden moeten verlaten, als hun indicatie verliep. Zover kwam het niet.

Terugblikkend vertelt Christien van Harten: „We zijn vanuit de landbouw begonnen. Als een manege met dagbesteding voor kinderen met een beperking. Het bijzondere was, dat die kinderen terechtkwamen in de gewone wereld van onze manege. HartenHoeve was een gezin waar iedereen welkom was."

ZORGINSTELLING Maar de HartenHoeve ontwikkelde zich van een zorgboerderij naar een zorginstelling met meerdere vestigingen. En dan worden de eisen vanuit de zorg anders en vooral zwaarder. Er is een ander certificaat nodig. En nu ligt er het HKZ-certificaat. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het is het landelijke keurmerk voor de zorg: de HartenHoeve is als organisatie in staat goede kwaliteit zorg te verlenen.

Het vergt wel een andere manier van werken. Christien van Harten: „We werkten vanuit ons hart. Elke cliënt was altijd welkom. We konden dat, waren heel creatief. Dat wordt anders. Als gecertificeerde zorginstelling moeten we duidelijke keuzes maken. Welke zorg bieden we aan welke cliënten? We gaan ons specialiseren. Daar horen duidelijke criteria bij. We kunnen niet meer vanuit ons hart elke cliënt, die zich aandient, aannemen."

CREATIEF BINNEN DE LIJNTJES Dochter Jolijn van Harten voegt toe: „Maar we blijven uniek. We hebben een zorgaanbod met paarden dat geen enkele andere zorginstelling heeft. En we blijven mens gericht en creatief. Vergelijk het met een kleurplaat van een paard. We kleuren niet meer buiten de lijntjes, maar het paard kleuren we wel paars, blauw of rood. We worden creatief binnen de lijntjes."

De HKZ-controleurs hebben vertrouwen in de HartenHoeve. Zij waarderen de creativiteit. Christien van Harten: „We hebben gedaan wat we moesten doen in een heel korte tijd." In het kader van het certificaat zal de HartenHoeve elk jaar worden gecontroleerd.