• Apotheek de Betuwe

Proef met gescheiden inzameling doordrukstrips apotheek Geldermalsen

GELDERMALSEN Ook bij Apotheek de Betuwe staat duurzaamheid hoog op de agenda. Daarom is Locatie Geldermalsen in samenwerking met Teva gestart met een proef met de Retourbox. Hiermee kunnen de aluminium doordrukstrips gescheiden ingezameld worden van de medicijnen. Dat is beter voor het milieu en draagt bij aan het duurzamer verwerken van het medicijnafval.

Over de toename van geneesmiddelensporen in de afvalberg en het oppervlaktewater maken de samenleving en de overheid zich steeds meer zorgen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er jaarlijks ongeveer 140 ton geneesmiddelresten in het oppervlaktewater terecht komen. Er worden ook nog te veel lege doordrukstrips bij het huisafval gedaan. Deze doordrukstrips bevatten meestal een combinatie van milieubelastende materialen zoals aluminium en plastic.

Als klanten op dit moment hun ongebruikte of overgebleven medicijnen bij de apotheek inleveren, wordt alles in één afvalstroom verwerkt. Dit is zonde. Om het klanten makkelijker te maken een bijdrage aan het milieu te leveren, staat er sinds kort in locatie Centrum Geldermalsen een Teva Retourbox. In de rechter buis kunnen de lege aluminium doordrukstrips en in de linker buis de losse geneesmiddelen. De kartonnen doosjes kunnen gewoon thuis bij het oude papier worden gedaan. De geneesmiddelen worden verwerkt door de Avri en de doordrukstrips worden apart opgehaald en gerecycled door Renewi.

Wanneer de proef succesvol is, zal er ook in de apotheken in De Pluk en in Beesd een Teva Retourbox worden neergezet.