• Enkele sponsoren van de Stichting Vrienden van Ravestein met Zora de zorgrobot.

    Vrienden van Ravestein
  • Vrienden van Ravestein

Zorgrobot in gebruik genomen op Ravestein

GELDERMALSEN De bewoners van zorgcentrum Ravestein in Geldermalsen hebben een zorgrobot officieel in gebruik genomen. Deze is geschonken door door de Stichting Vrienden van Ravestein.

Het welkomstwoord van de locatiemanager Wim van Sijll is helder: ,,Hartelijk welkom, we hebben een nieuwe bewoner. En niet zomaar een bewoner, deze bewoner zorgt voor vertier, welzijn en bewustwording van de robotisering in de zorg."

ZORA Zora, de zorgrobot, staat voor Zorg, Ouderen, Revalidatie & Animatie. Zora wordt veelal ingezet als dynamische prikkel voor mensen met dementie. Zij worden hiermee op een positieve manier gestimuleerd en gemotiveerd om mee te doen met oefeningen, dansen, spelletjes en nog veel meer.

De zorgrobot wordt ingezet door bijv. fysio-, ergo en bewegingstherapeuten, zij gebruiken Zora om de repeterende oefeningen voor te doen aan de groep zodat zij zelf meer tijd hebben om de mensen in de groep één-op-één persoonlijke begeleiding te kunnen geven. Verder wordt Zora ook ingezet als communicatiemiddel. Denk hierbij aan kinderen met autisme of kinderen die bijv. te maken hebben gehad met misbruik.

Belangrijk om te weten is dat Zora niet is ontwikkeld als vervanger van een Zorgprofessional maar echt gezien moet worden als aanvulling voor de zorg. Daarbij heeft Zora ook geen kunstmatige intelligentie en zal zij altijd bediend moeten worden. Denk hierbij aan een therapeut, zorgprofessional, vrijwillige. De robot is geleverd door Consyst BV.

POSITIEVE WERKING Wim van Sijll geeft duidelijk aan dat Zora er is ter ondersteuning van de activiteiten en dat het mogelijk is om Zora in te zetten op de afdeling waar de wens en de behoefte is. Tijdens het testen van Zora, even geleden, bleek de positieve werking al snel, de bewoners deden binnen no time mee met de robot.

Zora is ook belangrijk voor de toekomst van de zorg. De ontwikkelingen gaan razendsnel en met Zora kunnen we de ontwikkeling volgen. Derk van den Haak, namens de Stichting Vrienden van Ravestein, vult aan door te melden dat vanwege een gunstige stemming het mogelijk is geweest om deze robot aan te schaffen. ,,Veel succes en plezier gewenst met deze nieuwe bewoner."

De doelstelling van de Stichting Vrienden van Ravestein is ervoor zorgen dat zorgcentrum Ravestein extra hulp krijgt om het leven van de bewoners te veraangenamen. In het bijzonder zet zij zich in voor activiteiten waardoor de bewoners van dit zorgcentrum betrokken blijven bij en zich thuis voelen binnen de gemeenschap van Geldermalsen en omstreken.