Een lening oversluiten: zo doe je het

27-09-2019, 16:14 |Van onze partner

Als je meerdere leningen hebt afgesloten dan zou je ervoor kunnen kiezen om al deze leningen over te sluiten. Hierdoor kun je ze samenvoegen in één lening in plaats van een tig. In de meeste gevallen zal dit leiden tot lagere maandlasten, jij gaat dus profiteren van een lening oversluiten. Daarentegen zijn er wel wat factoren waar je op moet letten, deze zijn onder meer goed om te weten. Hieronder kun je daar meer over lezen.
 

Wat is een lening oversluiten?
Als jij in bezit bent van meerdere leningen dan is het aannemelijk dat je veel rente moet betalen. Hoe lager de lening, hoe hoger de prijs is namelijk vaak het geval. Leningen die worden afgesloten met een hoger bedrag zijn in vergelijking over het algemeen een tikkeltje goedkoper. Als je een lening oversluit dan is dit probleem opgelost. Je sluit dan namelijk een nieuwe lening af voor een hoog bedrag, hiermee kun je alle andere bestaande leningen aflossen. Je hebt dan dus geen meerdere kleine leningen meer, maar alleen een grote lening. Hierdoor zul je minder rentekosten moeten betalen. 
 

Heeft een lening oversluiten ook nadelen?
Een lening oversluiten heeft natuurlijk ook nadelen. Je kunt een persoonlijke lening meestal niet vervroegd boetevrij aflossen bijvoorbeeld. Dit betekent dat als je jouw lening oversluit alsnog veel geld moet betalen puur door de boete. Als je andere leningen hebt dan een persoonlijke lening dan zul je normaalgesproken geen boete hoeven te betalen. Een ander nadeel is dat veel mensen meer geld lenen dan ze nodig hebben, hierdoor loopt de schuld dus alleen maar hoger op. Geld lenen bij Overstappen.nl is overigens een van jouw mogelijkheden als je in geldnood zit of als je een aankoop wilt financieren. 
 

Welke leningen zou je kunnen oversluiten en wat kost het?
Over het algemeen kun je elke lening wel oversluiten. Bij een persoonlijke lening is dit mogelijk, maar doorlopend krediet kun je tevens laten oversluiten. Ook de uitstaande schulden op een creditcard of roodstand op jouw bankrekening kun oversluiten naar een nieuwe lening. Zelfs postorderkredieten kun je laten oversluiten. Al deze leenvormen kun je boetevrij aflossen, alleen de persoonlijke lening dus niet. Als je een lening gaat oversluiten dan zal het bedrag dat je zult moeten betalen van verscheidene factoren af. Er wordt gekeken naar de lening die je hebt, maar ook de bijbehorende voorwaarden. Daarnaast kunnen kredietverstrekkers ook nog afsluit-, oversluit- en aflossingskosten vragen, deze kosten moet je dan dus ook betalen.