Anders in het leven: Deilse sportvrienden na Alpe d 'HuZes

Marijke Popma

02:00 Uur, de wekker ging. Een uur later fietsten meer dan 4.000 man de berg af. De kaarsjes verlichtten het bergpad. De Deilse sportvrienden Mathieu Goedhart en Stefan Uebersezig waren daarbij. Zij fietsten die dag, drie weken geleden, de Alpe d'HuZes. Nu zijn ze weer gewoon thuis in Deil. Maar er is wel wat veranderd.

Die dag was het hoogtepunt van de bijna magische week in de Alpen. Goedhart: ,,Iedereen die er is, draagt zijn eigen verhaal over kanker met zich mee. Dat alleen al geeft een enorme saamhorigheid binnen die hele grote groep."

Uebersezig: ,,Ik ben best nuchter. Maar die week leek alles anders: ik had zomaar persoonlijke gesprekken met wildvreemde mensen. Het werd me daar, in die week, zo gemakkelijk gemaakt om met mijn eigen verdriet om te gaan."

Voor Goedhart was dit de derde keer dat hij meedeed en hij is er weer vol van: ,,De sfeer en mentaliteit die daar tijdens die week heerst, is voor mij een groot voorbeeld van hoe het altijd zou moeten: respectvol, vrij van oordeel, open. Ik vond het een verademing dat mijn familie ook mee was. Nu kan ik die beleving ook met hen delen."

CONCENTRATIEPROBLEMEN Het is inmiddels al weer drie weken geleden dat ze een paar keer tegen de Alpe d'Huez opfietsten. Uebersezig en Goedhart voelen zich nu nog steeds anders dan voor de Alpe d´HuZes. Uebersezig:,,In het begin had ik last van concentratieproblemen. Nu leef ik zoals ik eigenlijk altijd wel zou willen: ik relativeer meer. En dat voelt heel erg goed. Ik weet niet hoe lang me het lukt om dit vol te houden, maar ik vind het wel heel prettig dat dat zich bij mij nog steeds openbaart. "

Die week, die dag, was een bekroning op de energievretende voorbereiding. De mannen zien het tegen de berg opfietsen niet als sportieve uitdaging voor zichzelf, maar het draagt bij aan de persoonlijke verwerking en nog veel meer: als middel om heel veel geld te verzamelen voor kankeronderzoek. Goedhart: ,,Juist het continue proces om geld in te zamelen kost veel energie. Maar levert ook heel veel voldoening op. Voor ons was het hoogtepunt de Ontbijtrun in Deil. Het hele dorp deed mee: als vrijwilliger, aanmoediger of als loper. Het stimuleert het saamhorigheidsgevoel enorm. En dát is ook echt het Alpe d'HuZes gevoel."

WAARDEVOL Voor Uebersezig was dit zijn eerste keer dat hij meedeed: "De hele voorbereiding heeft ook weer impact gehad op mijn gezin. Maar dat is het meer dan waard. We hebben samen ca. €13.000 euro ingezameld. Het besef dat we dit gewoon kúnnen is ook waardevol."

Goedhart: ,,Ik weet dat het geld goed besteed wordt, ik zie zelf regelmatig vanuit het Radboud UMC onderzoeken die gefinancierd zijn met het geld van Alpe d'HuZes. Tijdens zo'n klim ben ik dan heel dankbaar voor al die mensen die ons hebben gesponsord en dan realiseer ik me trots: samen komen we écht steeds dichterbij."

Goedhart is te zien en spreekt in het filmpje van KWF Kankerbestrijding "Samen komen we steeds dichterbij".