• Janus Visser/BDU
  • Janus Visser/BDU

'Beesd gebruikte jeugd om fusie af te dwingen'

BEESD/RUMPT Beesd heeft de voetballende jeugd ingezet als onderhandelingsmiddel om een fusie met Rhelico erdoor te drukken.

Die beschuldiging uit Rhelico-voorzitter Leo van Rijnsbergen in een schrijven over de afloop van het mislukte fusieproces aan de Geldermalsense burgemeester Miranda de Vries en wethouder Niko Wiendels.

Beesd liet zaterdag weten dat de samenwerking tussen de jeugdteams van Beesd en Rhelico ten einde is als gevolg van het feit dat de fusie op een dood spoor was beland. De jeugdsamenwerking begon vorig seizoen met de integratie van twee E-teams. Dit jaar waren in de competitie elf gezamenlijke jeugdteams actief. De "opzegging" van Beesd staat volgens Van Rijnsbergen haaks op eerder gemaakte afspraken.

DROOM RUW VERSTOORD ,,Er is afgesproken dat de samenwerking van de jeugd los zou staan van het fusietraject. Ten tijde van dit traject is door beide verenigingen nogmaals bevestigd dat de samenwerking van de jeugd te allen tijde zou worden gecontinueerd. Het lijkt er sterk op dat voor het bestuur van Beesd de financiële en facilitaire uitdagingen prevaleren boven de sportieve uitdaging. Met als gevolg dat een sportieve droom voor veel voetballende vriendjes ruw wordt verstoord."

Van een afspraak om deze samenwerking altijd los te blijven zien van de fusieontwikkelingen, is helemaal geen sprake, zegt Beesd-jeugdvoorzitter Frans de Weijer. "De E-teams zijn destijds bij wijze van pilot samengevoegd, zonder dat er bij Beesd nog concreet over een fusie werd gesproken. Omdat iedereen enthousiast was, zijn we ermee doorgegaan, vooral ook om de jeugd en de ouders de enthousiaste boodschappers van een eventuele fusie te laten zijn. Helaas is het omgekeerde gebleken: degene die bij Rhelico het voor het zeggen heeft bij de jeugd, Conrad van Keulen, bleek één van de grootste tegenstanders van een fusie. Je kunt niet intensief samenwerken op het gebied van jeugd en tegelijkertijd een fusie afwijzen."

DISBALANS IN DOELSTELLINGEN Van Rijnsbergen schrijft in zijn brief dat er sprake is geweest van een groeiende "disbalans" in de doelstellingen. Waar Rhelico vooral een sportieve uitdaging voor ogen stond in de vorm van een vereniging waar diverse sporten onderdak zouden krijgen, werd Beesd volgens hem vooral gemotiveerd door beperkte financiële middelen en een technisch afgekeurd sportcomplex. Rhelico eiste op 1 mei 2016 een ijkmoment. Als dan op locatie Molenzicht in Beesd niet aan enkele voorwaarden zou kunnen worden voldaan (onder andere garantstelling gemeente, een kunstgrasveld en een deugdelijke ontsluiting), zou Rhelico-accommodatie Boutenstein automatisch als voorkeurslocatie boven komen drijven. Beesd vroeg vorige week om deze eis los te laten, maar kreeg van het Rhelico-bestuur nul op het rekest.

MES IN DE RUG De Weijer: ,,Ik heb bij Beesd nog als een Don Quichote geprobeerd om ondanks alles met Rhelico in gesprek te blijven, maar wat Rhelico doet, is je een mes in de rug steken. Ze zijn continu op zoek naar argumenten tegen de fusie."