• Janus Visser/BDU

Beesd stelt Rhelico ultimatum

BEESD Voetbalvereniging Beesd heeft Rhelico een ultimatum gesteld om zonder randvoorwaarden het fusietraject verder op te pakken.

Vrijdagavond moest Rhelico ja zeggen, anders trekt Beesd de stekker uit de fusieonderhandelingen. In Beesd ligt dan een plan B klaar: de club gaat dan een eigen koers varen. Dat betekent gelijk het einde van de samenwerking tussen de jeugdafdelingen van beide clubs, aldus Beesd-voorzitter Maarten van der Hulst.

Leden van Rhelico werden vrijdagavond op locatie Boutenstein in Rumpt bijgepraat over de stroeve fusiegesprekken. Onderwerp van gesprek was een brief die het bestuur van Beesd donderdag opstelde naar aanleiding van een overleg dat een dag ervoor werd gevoerd door de twee voorzitters en jeugdvoorzitters van beide clubs. Daarin maande Beesd Rhelico af te zien van de randvoorwaarden die door Rhelico op 1 mei op papier zijn gezet.

Rhelico stelde daarin eisen over onder andere een garantstelling van de gemeente, een kunstgrasveld en een goede ontsluiting. Wordt hier niet aan voldaan, dan verhuist Rhelico niet naar de beoogde locatie Molenzicht in Beesd, maar blijft het spelen op Boutenstein in Rumpt. Beesd-voorzitter Van der Hulst wil daarentegen zonder deze voorwaarden verder het fusietraject in. Beide clubs moeten volgens hem verder praten met de uitkomsten van het fusierapport van onderzoeksbureau Kybys als uitgangspunt. Door voorwaarden te stellen, zoals Rhelico doet, laat deze club de mogelijkheid open om in Rumpt te blijven spelen en dat is volgens Van der Hulst onwenselijk. De voorzitter denkt zelfs dat Rhelico geen trek heeft om Boutenstein te verlaten.

Vrijdag stuurde Beesd een persbericht de wereld in dat een laatste poging lijkt om het samengaan van de twee vierdeklassers vlot te trekken. Donderdag twitterde Rhelico al dat Beesd de stekker uit de fusie had getrokken. Daarmee doelde de club op de onwil van Beesd om mee te gaan met de randvoorwaarden. Rhelico-voorzitter Leo van Rijnsbergen wilde niet zeggen dat het fusieproces op sterven na dood was, maar zei wel dat de leden mogelijk genoeg hebben van de opstelling van Beesd. Dat zal vanavond moeten blijken.

Beide voorzitters houden de deur nog wel op een kier. "Het gaat niet om mij of om de bestuurders van Rhelico", zei Van der Hulst. "Het gaat erom dat onze kinderen kunnen voetballen bij een vereniging die levensvatbaar is." Rhelico-voorzitter Van Rijnsbergen: "Misschien moeten we een keer schudden met de kop, vergeten wat er is gezegd en doorgaan waar we zijn gebleven."

De chemie tussen beide fusiepartners lijkt niet om over naar huis te schrijven. Rhelico beschuldigt Beesd ervan "appteams" te hebben gezet om Rhelico-spelers als lid te ronselen voor Beesd. Volgens Van der Hulst hebben de ouders van alle jeugdleden alleen maar een schrijven gekregen waarin ze worden bijgepraat over de fusie.