• Bergakkerruiters

Bergakkerruiters gehuldigd

EST Paardensportvereniging De Lekzoomruiters organiseerde afgelopen weekend op haar clubterrein aan de Steenovenlaan in Culemborg haar laatste outdoorwedstrijd van het buitenseizoen. Hier maakte vooral Anne van Staveren van manege De Paardesprong uit Neerijnen indruk door op zondag in de L1 twee keer eerste te worden op Magic met hoge punten (193/191.5). Een dag eerder was deze klasse een prooi voor Eline van Dalen van De Malsnaruiters (186/185.5). Haar Cileen blijft duidelijk progressie maken. In de M2 ging Karin Broersma van Ons Genoegen aan kop (184/182.5). Haar Winston Story is al verschillende malen in de klasse Z gestart en dat maakt hem tot een zeer fijn leerpaard.

Zondag vond tevens een dressuurwedstrijd plaats, bij HSA Ravenswaaij. Daar gingen in de klasse L1 beurtelings aan kop, met allebei een score van 195.5, Laura Voorend van rijvereniging Tielerwaard-West op Ebbony en Eline Jongeneel met Contendro B van de Malsnaruiters. Bij PSV de Roskam vonden van 8 tot en met 17 september de Roskamse Paardendagen plaats. Afgelopen weekend stond in Kapel-Avezaath alles in het teken van de springsport. Een aantal winnaars per rubriek streden aan het einde van de wedstrijd om de hoofdprijs, een auto. Deze werd gewonnen door Kirsten Nederpel met Eclipse. Uit deze regio deed Esmeralda van Kranenburg mee. Haar Fearless schrok de eerste dag een beetje terug voor de binnenhindernissen, maar was zondag weer in vorm en behaalde een derde plaats in de 80-cm-rubriek. Vervolgens sprong hij een fijn rondje in de klasse B.

Vrijdagavond werd het viertal van de Bergakkerruiters uit Est feestelijk gehuldigd. Van tevoren was alles geregeld: de burgermeester Harry de Vries, het gebak, de champagne en overige hapjes en drankjes. En toen gooide het weer roet in het eten, want de regen kwam met bakken uit de hemel. Gelukkig kon de huldiging doorgang vinden, omdat gebruik mocht worden gemaakt van de rijhal van Shetlandponystal Het Zesspan. In de rijbaan te paard verschenen vier amazones, te weten Sanne Cornelissen, Monique Kruissen, Maud Quint en Cassandra van Tuijl met hun commandante Lisanne Soeters. De burgemeester loofde hen en sprak ook nog mooie woorden uit richting reserveruiter Linda Blijleven. Zij kon bij de huldiging niet aanwezig zijn vanwege haar vakantie. In zijn speech refereerde hij aan het pad naar de Gelderse Kampioenschappen, dat van de nodige hobbels was voorzien. Maar dat het resultaat uiteindelijk fantastisch was. Viertal rijden is een pittige opgaaf, je bent niet langer een individu, alleen het team telt nog. Om resultaat te halen moet er heel veel worden getraind en soms commentaar van de andere teamleden worden geïncasseerd. Maar zoveel samen trainen levert ook verbinding op en heel veel plezier en gezelligheid. Op het moment suprême worden de beste vier combinaties ingezet en dat betekent dat er een combinatie aan de kant moet blijven staan als reserve. Dat is soms even slikken voor die reserve, die ook maanden en maanden aan het oefenen is geweest. Maar het team resultaat gaat voor alles. Inmiddels doet al drie jaar op rij een team van de Bergakkerruiters mee aan Gelderse Kampioenschappen, waarvan ze twee keer een tweede prijs hebben behaald en nu dus kampioen zijn geworden.

Een heel andere tak van sport is de eventing. Vorig jaar zette rijvereniging De Malsnaruiters voor het eerste deze wedstrijd op poten en werd het een enorm succes. De club gaat weer voor herhaling: 7 oktober vindt op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd de tweede editie plaats. Voor deze wedstrijd zijn veel vrijwilligers nodig: om de hindernissen mee te helpen opbouwen voorafgaande aan de wedstrijd, maar ook op de wedstrijddag zelf. Meedoen in een hecht team om er weer een topwedstrijd van te maken. Draag je paardensport een warm hart toe geef je dan voor één of meerdere keren op om te helpen! Aanmelden kan bij secretariaatmalsna@gmail.com

30 september vindt bij stal El Caballo Pasa in Culemborg een Tripalon plaats. Dit is eigenlijk een simpele variant van een eventingwedstrijd. Deelnemers kunnen een dressuurproef rijden, vervolgens een springparcours en een eenvoudige cross afleggen. Dit laagdrempelige avontuur is leuk voor zowel mens als paard. Het springen is vanaf 40 cm. Opgeven kan bij tripalonculemborg@gmail.com

Hippische agenda: 22 september: dressuurwedstrijd HSA Ravenswaaij; 23 september: dressuurwedstrijd bij RV Tielerwaard-West in Herwijnen; 24 september: dressuurwedstrijd bij manege Satana te Erichem; 20, 29 en 30 september: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen; 30 september: Tripalon bij El Caballo Pasa in Culemborg; 7 oktober: Eventing Mariënwaerdt.