• P. van Egteren

Bestuurlijk sporticoon Cap du Croix overleden

Op maandag 18 maart is Caspert 'Cap' du Croix overleden. Met Du Croix is een man heengegaan met misschien wel de meeste bestuurlijke sportervaring in de West Betuwe.

Cap du Croix werd 78 jaar geleden in Scheveningen geboren, maar verhuisde al in zijn eerste levensjaar naar Geldermalsen, waar hij altijd is blijven wonen. Hij trouwde met Jopie Roberti en het stel kreeg drie kinderen en tien kleinkinderen.

In het dagelijks leven was hij accountant en administratieconsulent, maarr zijn leven werd vooral bepaald door voetbal. Als jongen begonnen met keepen bij GVV kwam hij terecht bij het Gorinchemse SVW, dat destijds eerste klasse KNVB speelde. Gezondheid en werk dwongen hem al op jonge leeftijd te stoppen. Via zijn toenmalige werkgever werd hij later overgehaald om het toch nog een keer te proberen bij FC Lingeboys, een van de voorlopers van Rhelico. Lang speelde hij niet meer, maar hij bleef bestuurlijk actief bij de club. Uiteindelijk  was hij ruim 20 jaar voorzitter bij Rhelico en 7 jaar penningmeester.  Later werd hij tot zijn grote genoegen benoemd tot erevoorzitter. 

Van GVV bleef hij zijn leven lang lid en hij heeft de club bestuurlijk door zeer moeilijke tijden geholpen.

 In zijn tijd bij Rhelico was hij ook jarenlang Prins Carnaval bij De Kluitenkloppers, dat inmiddels lang ter ziele is.

Du Croix keek echter altijd over de grenzen van zijn 'eigen' clubs. Hij zocht verbinding en samenwerking. Zijn contacten met de bestuurders van andere clubs waren dan ook goed en talrijk. Mede om die reden was hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 lijstduwer voor Dorpsbelangen. Ook kreeg hij een onderscheiding van de KNVB.

Ondanks zijn fragiele gezondheid (door meerdere hersenbloedingen en ernstige hartproblemen) bleef hij actief. Hij presenteerde enkele jaren sportprogramma's bij RTV Betuwe en volgde zijn kleindochters waar hij kon bij hun (inter)nationaal succesvolle carrière bij twirlvereniging DOV.

Deze week kwam er echter een eind aan een rijk leven; een monument voor de regionale sport is niet meer. Du Croix,  die voor zijn vele verdiensten begin deze eeuw een Koninklijke onderscheiding kreeg, heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Louis van Oort