Brons voor Dirk-Jan van de Water

In maart staat bij het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo gedurende een aantal weekenden alles in het teken van de strijd om de nationale titels. De beste combinaties van alle provinciale kampioenschappen gaan daar de strijd met elkaar aan.

Zaterdag deed Dirk-Jan van de Water er mee in de klasse M1 met Fidelio. De regerend Gelders Kampioen uit Hellouw reed een sterke proef met zijn zwarte hengst en deze was uiteindelijk goed voor het in ontvangst nemen van een bronzen medaille met het fraaie percentage van 69.89. Aankomende vrijdag verschijnt de professionele ruiter uit Hellouw nogmaals in de ring in Ermelo. Ditmaal in het zadel van vosmerrie Hoky Poky in de klasse Z2. Al naar gelang het resultaat in die proef wordt bekend of hij mee mag rijden in het selecte gezelschap van Nederlands acht beste Z2-combinaties voor de allesbepalende kür op muziek. Vervolgens reist hij als de wiedeweerga af naar Den Bosch, omdat hij daar in het avondprogramma van Indoor Brabant wordt verwacht voor een optreden met zijn bijzondere merrie. Vorig jaar rond deze tijd overleed de vader van Dirk-Jan op jonge leeftijd aan een slopende ziekte en kon de ruiter van Sport Pro Horses uiteraard geen topscore realiseren. Deze keer gaat hij met zijn vader in gedachten voor een sportieve revanche.

Zaterdag vond bij hippisch centrum De Lingebrug in Zoelen de laatste wedstrijd van de Wintercompetitie van rijvereniging Ons Genoegen plaats. Na afloop van de wedstrijd werd in de avond een prijsuitreiking georganiseerd voor de ruiters/amazones, die aan drie van de vier indoorwedstrijden van rijvereniging Ons Genoegen hadden meegedaan. In deze speciale competitie behaalde Suus van Schip met Sunny de eerste plaats en kreeg daarvoor een mooie prijs overhandigd. Twee leden van de organiserende club reden eveneens in de prijzen tijdens de wedstrijd overdag. Zo stuurde Jessica den Hertog haar Josslyn in beide B-proeven naar de overwinning met hoge scores, 210 en 201. Dit leverde haar op één wedstrijd maar liefst vijf winstpunten op! In dezelfde klasse maar dan bij de ponycombinaties ging in allebei de proeven Annemarijn Korevaar aan kop met 201.5 en 195.5 punten. Zij zat in het zadel van Orchid's Yardi. Deze New Forester werd in het verleden uitgebracht door Lincy Plomp. Hij is weliswaar al op leeftijd, maar nog steeds fit en vrolijk.

Zondag opende manege De Paardesprong haar deuren voor de dressuurliefhebbers. Helaas zorgden de stormachtige weersomstandigheden voor de nodige afzeggingen. Gelukkig schreef ook een aan ruiters van de manege in voor de wedstrijd en zij hoefden voor deze thuiswedstrijd dan ook de weg niet op. Het is overigens opvallend hoe goed deze ruiters presteren, niet alleen thuis maar ook elders. Dat heeft natuurlijk alles te maken met goede instructie maar ook met het goede voorbeeld dat wordt gegeven door de eigenaar van de manege, Sander de Leeuw. Hij verscheen op de thuiswedstrijd deze keer in de baan met een nieuwe troef, SDL Jason. Hiermee startte hij in de klasse L2 en werd twee keer eerste met 204 en 203 punten. In dezelfde klasse mocht beide keren Daphne Hasselaar aansluiten als tweede, in het zadel van SDL Focus (200/198.5). Sander leidde deze schimmel op tot in de klasse Z en dit is nu het ideale leerpaard voor zijn enthousiaste amazone. Er waren ook nog twee ponyamazones van de manege succesvol. Zo won Malin van den Bosch twee keer het oranje lint in de klasse M1/DE met 193 en 192 punten op Joep. Met de prijzen die dit duo de laatste twee jaren heeft behaald kan een forse prijzenkast helemaal worden gevuld. Ook Claudine Goosen rijdt bijna altijd bovenaan mee met haar Wengelo's Sam en was deze keer opnieuw niet te kloppen in de klasse L1/DE (195.5/186.5).

Hippische agenda: 16 en 23 maart: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 22 en 24 maart: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 16 en 17 maart: dressuurwedstrijd bij De Harten Hoeve in Deil; 31 maart: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem.