• Gespannen wacht Dirk-Jan op de uitslag

    Gemma Jansen

Dirk-Jan van de Water pakt Zilveren Roskam

Afgelopen weekend stond de paardensport in de regio in het teken van de strijd om de Zilveren Roskam. Vrijdagavond werd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath begonnen met de wedstrijd door de veteranen ofwel de 40+-ruiters in alle klassen. Zaterdag en zondag konden de overige combinaties zich proberen te plaatsen voor de finale om de bekende dressuurtrofee, die op zondagavond zou plaatsvinden. Door een fantastische Z2-proef legde uiteindelijk Dirk-Jan van de Water beslag op deze felbegeerde prijs in het zadel van Hokypoky met een topscore van 71.32. Hij wist zich met zijn vosmerrie op zaterdag te plaatsen voor de finale middels een fijne rit, waarvoor hij 233 punten liet noteren. In sportief opzicht heeft Dirk-Jan een geweldig jaar achter de rug, waarin hij zich met meerdere paarden in de kijker reed. Met Hokypoky werd hij afgelopen zomer eerst Gelders kampioen in de Z1. Enkele weken later excelleerde het duo op de Nederlandse Kampioenschappen en dat leverde de nationale titel op. Nu mag dan ook de Zilveren Roskam voor een jaar met hem naar huis. In de finaleproef waren niet alle wissels van Hokypoky loepzuiver, maar dat kon de ruiter van rijvereniging Ons Genoegen zich permitteren, want wat een prachtige proef om van de zijlijn en door de jury te bekijken.

Twee keer prijs

Ook Axelle Berende uit Meteren wist indruk te maken in die finale. Zij kwalificeerde zich daarvoor met maar liefst twee paarden. Met het paard van haar moeder, Myranda de Longte werd ze eerste in de klasse L1 met 198.5 punten. Deze In-Connection´s Attention is Duits gefokt en beschikt over een hele fijne manier van bewegen. Axelle mocht met de bruine blikvanger als derde opstellen in de finale met een score van 68.00. In het zadel van haar eigen topper zette ze op zaterdag de klasse Z1 op naam met 222.5 punten. Met deze door haar zelf opgeleide In-Connection's Hiolito eindigde ze in de finale op een tweede plaats (68.16). Ook opvallend gepresteerd werd er door de zussen Van Beusekom. Margriet startte met Kolanda in de klasse B. Dit duo behaalde op zaterdag drie winstpunten en op zondag zelfs vier. Op deze dag wist Margriet zich met de Fairytale-dochter tevens te kwalificeren voor de finale. Ook hierin reed ze heel fijn rond en dat resulteerde in een vierde plaats met een mooie score van 66.83. Margriet leende tevens haar Z1-paard Heleentje uit aan haar jongere zus Merel en deze werd er in de klasse L2 eerste mee met een winstpunt. Hiermee verdiende ze een uitnodiging voor de finale, maar omdat ze zich daarvoor ook al had weten te plaatsen met haar eigen paard zag ze daar vanaf. Met haar Ralf mocht Merel zaterdag als eerste opstellen in de klasse M1 (192.5), waarmee ze zich tevens plaatste voor de finale. Hierin eindigde het duo niet hoog, maar ze komen dan ook nog niet zo lang uit in de klasse M1. In die klasse was er nog een tweede prijs voor Kelly Majoor met Hurley van rijvereniging Ons Genoegen (189.5) en werd Sander de Leeuw van manege De Paardesprong derde in het zadel van SDL Pierskje (185). Van diezelfde manege deden ook moeder en dochter Kardol mee en reden beide in de prijzen. Zo stuurde Sanna haar Irresisteble naar het oranje lint in de klasse L1 (193.5) en troefde daarmee haar moeder, Veronique af die in het zadel van Ivanhoe als derde mocht opstellen in die klasse (187.5). Erwin Wellner deed vrijdagavond mee tussen de veteranen. De Malsnaruiter liet in de L2 een heel fijn optreden zien met zijn Dreamboy-dochter Inouk. De donkere vosmerrie beschikt over een mooie, lichtvoetige manier van bewegen en werd dan ook twee keer eerste met 205 en 191.5 punten. In de finale eindigde de kwaliteitsvolle combinatie in de middenmoot met een score van 64.42.

Sportpredikaat

De wedstrijd bij PSV de Roskam was overigens niet de enige wedstrijd dit weekend. Op vrijdagavond konden de dressuurruiters ook terecht bij HSA Ravenswaaij. Hier deed onder meer Maarten Koppejan uit Haaften mee met Euzette in het Z2. Met haar eerste plaats en score van maar liefst 223 behaalde de fraaie Tuschinski-dochter tevens haar sportpredicaat. Natuurlijk werd ze niet door de eerste den beste rondgestuurd, want Maarten heeft al de nodige ervaring in het opleiden van paarden en brengt momenteel Vivaldi uit in de Intermediair I. Ook in Ravenswaaij startte Laura Voorend. De amazone van rijvereniging Tielerwaard-West wint met haar Willem A de laatste tijd veel en dat was vrijdag niet anders met een resultaat van twee eerste prijzen in de klasse M1 (202.5/193.5).

Hippische agenda:
28 december: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 21 en 22 december: Night of the Horse bij HSA Ravenswaaij; 28 en 29 december: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 2 januari 2019: Bixie Uitbuikfestijn bij HC de Lingebrug in Zoelen; 5 en 6 januari: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.