Dirk-Jan van de Water sterk met twee troeven

ZOELEN De selectiekoorts heeft weer volop toegeslagen. Een groot aantal ruiters uit de regio schrijft in deze periode voor verschillende selectiewedstrijden in om zich te kunnen plaatsen voor deelname aan de Gelderse Indoorkampioenschappen in het begin van 2018. Een daarvan is Merel van Beusekom.

Tijdens de door PSV de Margrietruiters zaterdag georganiseerde selectiewedstrijd dressuur bij HC de Lingebrug in Zoelen verscheen Dirk-Jan van de Water aan start met twee troeven. In het zadel van Hoky-Poky werd hij eerste in de klasse M2 (212.5). Met Emire behaalde de ruiter van Ons Genoegen een eerste prijs in de Z2 (226.5). De andere proef in deze klasse werd een overwinning voor Saskia Plomp met Farouche (211). In de ZZ-Licht was er ook nog een keer een eerste prijs voor Nicole van Dishoeck met Whinny Sandigo (221.5). Deze combinatie, die uitkomt voor rijvereniging Ons Genoegen heeft nog niet zo heel vaak gestart in deze klasse, maar heeft onderhand al wel bijna voldoende winstpunten behaald om over te mogen stappen naar de klasse ZZ-Zwaar. Nicole geniet inmiddels niet alleen meer bekendheid als amazone, maar is sinds enige tijd ook werkzaam als bitfitter en heeft al menig paard blij gemaakt met een passend bit in zijn of haar mond. Van de Waalruiters-West waren in Zoelen twee combinaties succesvol. Zo ging Merel van Beusekom met Ralf in de klasse B in beide proeven aan kop met hoge scores (206/206). Clubgenote Noa Rooijens had Brenda van Stal de Jong uit Ophemert heel fijn aan het lopen. De Gelderse merrie blonk uit in haar aanleuning en verruimingen. Twee keer een tweede plaats in de klasse L1 was het fraaie resultaat (198/195). In de M1 was er nog een tweede prijs voor Axelle Berende uit Meteren met haar brave In-Connection's Hiolito (193.5).

Op zowel zaterdag als zondag vond bij hippisch centrum De Lappenheide in Acquoy voor de eerste keer een door rijvereniging De Bergakkerruiters georganiseerde dressuurwedstrijd plaats. Hieraan deden verschillende leden van de organiserende club mee en waren tevens succesvol. Zo behaalde Linda Blijleven een keer de hoogste score (182.5) in de klasse M2 en werd daarmee met haar Dolinia niet alleen eerste maar tevens Z1-startgerechtigd. Clubgenoot Rosalien van Tuijl hielp mee met het opbouwen van de wedstrijdring en verzorgde ook een poosje het wedstrijdsecretariaat. Daarnaast startte ze zelf in de klasse L2 en werd hierin twee keer eerste met 189 en 188.5 punten. ,,Het was voor mij vier jaar geleden, dat ik in de prijzen reed met mijn merrie Mindy. Zij werd op gegeven moment te oud om wedstrijd mee te rijden, maar sinds vorig jaar heb ik een ander paard. Deze Elmo is eigenlijk gefokt voor het springen, maar dressuur lopen doet hij ook aardig. Als je lange tijd geen wedstrijden hebt gereden, is dat best wel spannend. Je wilt immers toch goed presteren. De laatste tijd loopt  hij thuis in de training heel erg fijn. Dat gaf mij voldoende vertrouwen op weer eens te starten. In beide proeven liep hij heel lekker. De jury, Jose Breeden gaf mij nog een compliment: dat Elmo zo'n mooie aanleuning had. En dat ik hem zo goed van achteren naar voren reed, zoals het hoort. Natuurlijk zijn we er nog lang niet en waren er ook nog voldoende verbeterpunten. Ik weet ook voor mezelf weer waaraan ik moet werken. Ik ben wel enorm blij, dat ik na Mindy weer een lief en braaf paard heb gevonden, waarmee ik alles kan doen. Naast dressuurrijden zijn we dit jaar gestart met springlessen en onze eerste tripalon hebben we ook al achter de rug. Ook hebben we dit jaar een TREC-wedstrijd gereden; geweldig leuk om te doen en je band met je paard wordt er heel sterk door!"

Er reed tevens een drietal ponyamazones van de club in de prijzen. Roosmarijn Middag domineerde de klasse L1/AB met haar Rosedale Fairy (195/193.5). De overwinning in de B/AB werd verdeeld tussen Fenna Voerman op Feeling (187.5) en Eva van Leeuwen met Dior (183). Deze beide jonge amazones waren helemaal blij met hun eerste officiële winstpunt, want dat betekent tevens dat ze officieel mogen gaan wedstrijdspringen met hun pony's. Van rijvereniging Tielerwaard-West was opnieuw Fleur Timmermans heel succesvol met haar pony Leonard. Het optreden van dit duo in de M1/DE was goed voor een eerste en tweede prijs (193/189.5). Clubgenoot Minke de Schepper werd een keer tweede in de B/DE met Winnetou (190.5). In dezelfde klasse maar dan bij de paarden werd Floor Bisseling twee keer tweede met haar fijn lopende Golden Power (192.5/190). De combinatie van De Malsnaruiters heeft nog maar één winstpunt nodig om over te mogen stappen naar de L1.

Hippische agenda: 17 november: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 17 en 18 november: Indoormarathon Betuwe Linge Cup bij HC de Lingebrug in Zoelen; 18 november: dressuurwedstrijd bij Stal de Kooihoeve in Rhenoy; 19 nopvember: dressuurwedstrijd bij de Hartenhoeve in Deil; 25 november: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 26 november: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.