Dubbelslag voor Lobke Bijl

RAVENSWAAIJ Ondanks de hitte blijft de animo voor het meedoen aan de verschillende dressuurwedstrijden onverminderd groot en wordt er verdienstelijk gepresteerd. Er werden dit weekend in de regio maar liefst vier wedstrijden georganiseerd. Voor wat betreft de locaties Herwijnen en Ravenswaaij ging het om avondwedstrijden. Bij rijvereniging Tielerwaard-West vielen vooral de ritten van 'eigen' amazone Lobke Bijl positief op. Zij was succesvol met twee paarden in de klasse L1. In het zadel van haar Forward HR werd ze twee keer overtuigend eerste (202/196.5) en vervolgens mocht ze in dezelfde rubriek een keer als tweede aansluiten met haar bonte, Bronco W (190).

Ook de wedstrijd op de fraaie rijbanen van De Paardesprong in Neerijnen mocht rekenen op veel belangstelling. Hier was een hoofdrol weggelegd voor de eigenaar van de manege, Sander de Leeuw. Zijn nieuwe troef, opnieuw een schimmel, lijkt hem goed te passen. In het zadel van deze SDL Frits pakte hij een eerste en tweede prijs in de klasse M1 met bijzonder hoge scores, 208.5 en 200.5. Hij heeft zijn andere paard SDL Hilterman tijdelijk uitgeleend aan Sanne van Gameren. Zij deed ook mee aan de thuiswedstrijd en behaalde in de L2 een eerste prijs (196). Ook verschillende leerlingen van Sander wisten in diverse klassen beslag te leggen op de prijzen. Ondermeer Elly Huisman met haar Pierskje. Deze Fries is door Sander een korte periode op wedstrijd uitgebracht en met goede resultaten. Elly heeft er nu een heel fijn paard aan en behaalde deze wedstrijd in de klasse B een eerste en tweede prijs met in beide proeven 204.5 punten. De andere proef in de klasse B werd een overwinning voor de eveneens voor de manege uitkomende Stella Jonker met haar Holly de Roulard (209). Anouk Kuiper heeft na een periode van pech met haar paarden het wedstrijd rijden weer opgepakt. Haar nieuwe troef, Hyjana is een heel mooi paard en werd onlangs op de centrale keuring in Ermelo bevorderd tot voorlopig keurmerrie. Ook tussen de dressuurbordjes doet deze Apache-dochter het uitstekend en eindigde in de klasse L1 op een eerste en tweede plaats (197/196). Anouk van Ooijen reed eveneens een thuiswedstrijd en behaalde in de L2 nog een tweede prijs met Urban (188.5). Een keer als tweede aansluiten in die rubriek mocht Diana Vogelzang met haar Rapunzel (187). In tegenstelling tot haar vorige paard Blits is deze bruine merrie helemaal niet kijkerig en laat zich op wedstrijd heel fijn rijden. Diana lest al langere tijd bij de bekende Anton Haukes. Gerarda van Ginkel uit Meteren startte in Neerijnen met haar Habib. Ook al zo'n mooie merrie die twee jaar geleden op de NMK hoge ogen wist te gooien. Gerarda krijgt instructie van Grand Prix-amazone Sonja Gademan en werd in Neerijnen twee keer eerste in de klasse M2 (185.5/184). Saskia Plomp is als bijna buurvrouw van de manege bijna op iedere wedstrijd daar aanwezig. Deze keer startte ze in de klasse ZZ-Licht met de door haarzelf opgeleide Farouche en werd eerste (213). In Neerijnen was tevens een aantal ponycombinaties succesvol. Kim Duiver van rijvereniging Tielerwaard-West werd twee keer eerste in de Z1/DE met haar fraaie vos, Jacodi's Montana (209/206). Cindy Warnar bleek in de M1/DE niet te kloppen met haar stippelpony, Epple (188.5/183.5). In de L2/AB ging de overwinning in beide proeven naar Suus Rooijens met Sylvester (204/187.5). Deze combinatie van de Bergakkerruiters heeft inmiddels een overvolle prijzenkast. Malin van den Bosch stuurde in de L1/DE haar Joep in beide proeven naar het oranje lint (196.5/183.5).

Op zondag konden de dressuurruiters terecht voor een wedstrijd op het clubterrein van De Malsnaruiters in Buurmalsen. Van de organiserende vereniging was onder meer Henriëtte Sturkenboom succesvol met haar Grazzia Sollenburg. De combinatie won beide M1-proeven en behaalde tevens een winstpunt. Voorzitter van de club Erwin Wellner verscheen voor het eerst sinds lange tijd ook weer in de wedstrijdring. Hij bleek het rijden nog niet te zijn verleerd en stuurde zijn Inouk twee keer naar het oranje lint in de klasse L2 (195/192). Vervolgens waren er nog vier combinaties van de Bergakkerruiters succesvol. Zo zette Lilian Sikkema haar zegetocht van de laatste weken voort door een keer eerste te worden in de L1 (196). In de klasse B werd de overwinning verdeeld tussen Jill Jagers met Cino da Pistoia (194) en Bianca Habisch in het zadel van Warber (197). Deze combinatie werd in dezelfde klasse ook nog een keer tweede (192). De andere tweede prijs werd een overwinning voor Hedda Kampen met haar fijnlopende Hailey-Joy (197).

Hippische agenda:
19, 20 en 21 juli: SWM en kampioenschap Mendistrict Oost op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd; 21 juli: dressuurwedstrijd HC de Lingebrug in Zoelen; 22 juli: dressuurwedstrijd bij HSA Ravenswaaij; 23 en 30 juli: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 28 juli: dressuurwedstrijd bij PSV de Margrietruiters in Ommeren; 29 juli: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath.