• Bergakkerruiters
  • Bergakkerruiters
  • Bergakkerruiters
  • Bergakkerruiters

    Bergakkerruiters

Estse rijvereniging viert 40-jarig jubileum

EST Aan de rand van het dorp Est ligt al sinds jaar en dag de accommodatie van LR de Bergakkerruiters. Een rijbaan van 20 bij 60 meter met grote spiegels, een longeerbak en een clubgebouw staan op het stuk land van de Bommelweg 2. Dit jaar bestaat deze rijvereniging voor ruiters en amazones in en rond Est al 40 jaar. Het recept? Een no-nonsense mentaliteit, vrijwilligers en veel plezier.

Door Mandy van Diën


De vereniging startte aan de Molenstraat bij het huis "Bergakker", waaraan ze haar naam te danken heeft. Na twee jaar verhuisden de paardenliefhebbers naar een andere locatie in Est waar zij ruim een decennia de hippische sport beoefenden. Op een gegeven moment moest de rijbaan plaats maken voor nieuwbouw. Jaap van Houselt sprong destijds in de bres en bood zijn land in bruikleen aan. De vereniging is hier tot op de dag van vandaag gevestigd.

LOL MET JE KNOL Er is veel bedrijvigheid bij de Bergakkerruiters. Dressuur- en springen, viertallen maar ook modernere varianten van de paardensport worden beoefend zoals TREC en voltige. Het is vraag en aanbod, legt bestuurslid Linda Blijleven uit. ,,De kracht van de vereniging is dat er, naast wedstrijdleden, ook altijd recreatieleden betrokken zijn geweest bij de club. Hierdoor heeft de nadruk nooit zo zeer op presteren gelegen maar op lol met je knol."

Zo organiseert de club jaarlijks een ponykamp voor haar leden waar iedereen tussen de 12 en 80 aan mee kan doen met zijn of haar dier. Dat deze mentaliteit aanspreekt, blijkt uit de enorme groei die de club heeft doorgemaakt. Waar vroeger slechts een enkele les per week werd gegeven, telt de Bergakkerruiters nu al 140 leden die, met plezier, mooie prestaties neer zetten op wedstrijd- en recreatiegebied.

Zaterdag 12 mei is iedereen welkom om dit jubileum te vieren. Vanaf 09.15 uur start een vol programma waarbij vele demonstraties worden gegeven op en naast het paard. Er zijn marktkraampjes en catering. Aan de kleintjes is gedacht met onder meer een speurtocht en schminken. Heb je een (verzorg-)paard of pony? Er is ook een fotograaf aanwezig om een mooie foto te maken. Op de Facebookpagina van de rijvereniging is het volledige programma te zien: facebook.com/rvdebergakkerruiters