Gerco van Tuijl met vierspan op kop

BEESD 30, 31 juli en 1 augustus organiseerde menvereniging Waal en Linge haar jaarlijkse, samengestelde menwedstrijd op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Tevens werden op dezelfde locatie de Nederlandse kampioenschappen Enkelspan Paard, klasse 4 en de Nederlandse kampioenschapen voor de diverse ponyaanspanningen gehouden. Op donderdag regende het pijpenstelen, maar gelukkig was het vrijdag en zaterdag stralend weer.

Gerco van Tuijl deed mee in de klasse drie met zijn vierspan. Zijn beide zussen, Corlinda en Daniëlle, stonden op de wagen als groom. Gerco's Welshpony's waren goed in vorm. In de dressuurproef eindigde de menner van Waal & Linge op een tweede plaats. Om vervolgens zowel in de marathon als in het vaardigheidsparcours super scherp te rijden. In de tweede waterbak leverde een foute afslag overigens nog wel een paar extra seconden in de tijd op. In beide onderdelen werd de aanspanning toch met overmacht eerste en eindigde met ruime voorsprong bovenaan in het algemeen klassement. De overwinning leverde Gerco wel een nat pak op, want hij ontkwam niet aan het traditionele winnaarwerpen in de waterbak. Van dezelfde vereniging werd Ad van Zandwijk derde met Arco in de categorie Enkelspan Paard, klasse 2. Clubgenote Bertie van Rooijen stuurde haar paard naar een tweede plek in de Impulsrubriek.

Op zondag konden de dressuurruiters terecht bij Manege Ravenswaaij. Hier deed Gedieke Vermeulen van de Bergakkerruiters mee met haar temperamentvolle Orchid's Eran. De bruine ruin was goedgehumeurd deze keer en deed echt zijn best in de klasse M2. Dit leverde een gedeelde eerste prijs op in de M2 met 182 punten. Ook Gerarda van Ginkel reed in de prijzen. De vader van haar Freya, Zirocco Blue, werd dit weekend op de het grote concours in Hickstead fraai derde en mag naar het EK. Freya bezorgde haar amazone uit Meteren een eerste prijs in de klasse L2 (187).

Hippische agenda:

5 augustus: oefenparcours springen bij PSV de Lekzoomruiters in Culemborg: 8 augustus: dressuurwedstrijd bij PSV de Roskam in Kapel-Avezaath; 9 augustus: dressuurwedstrijd bij De Malsnaruiters in Buurmalsen; 10 augustus: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem.

Foto 1: Gerco van Ruijl met zijn winnende vierspan.

Foto 2: Bas de Koning