• Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen
  • Gemma Jansen

Gerco van Tuijl resevekampioen NK Haaksbergen

NEERIJNEN Een aantal ruiters van menvereniging Waal & Linge was uitgenodigd voor deelname aan het NK Samengesteld Mennen, klasse 2 en 3 in Haaksbergen. Tot dit selecte gezelschap behoorde ook Gerco van Tuijl uit Neerijnen met zijn vierspan pony's. In zowel de dressuurproef als de vaardigheid en de marathon bleef hij met zijn span bij de beste vier en dit leverde hem een tweede prijs op in de klasse 3 in het algemeen klassement.

Clubgenoot Stefan van der Meijden deed mee in de categorie Enkelspan Paard, klasse 3. Vriendin Ellen ter Bruggen ging mee als groom. Stefan deed met Ezra mee in een goedgevulde rubriek met daarin eenentwintig aan elkaar gewaagde aanspanningen en was een van de kanshebbers op goud. Ellen: ,,Vrijdagmiddag reed Stefan eerst dressuur. Helaas vielen de score hiervan tegen en eindigde hij als vijftiende. Vervolgens kwam hij aan start in het pittige vaardigheidsparcours, waarin hij een balletje van de kegels liet rollen en ook anderhalve strafpunt voor tijdsoverschrijding kreeg. Na de onderdelen dressuur en vaardigheid stond Stefan in het tussenklassement op een elfde plek. Dit was natuurlijk wel een teleurstelling, want onze verwachtingen waren hoger gespannen. Vrijdagmiddag en -avond en ook nog de volgende ochtend hebben we de hindernissen in de marathon extra goed verkend. De marathon is voor Stefan en Ezra het leukste spelletje. De aanspanning was dan ook helemaal in hun element. Onder het motto "gang is alles" en "remmen is angst" vloog Stefan met zijn vosmerrie door de zes zware hindernissen, waaronder een lage waterhindernis, en over de mulle bospaden. In de marathon nam Stefan sportief revanche door als tweede te eindigen en dit leverde in de einduitslag een bronzen plak op. Met brons zijn we heel tevreden, maar we gaan nu doortrainen voor het seizoen van 2016 en goud blijft uiteraard ons doel."

Rijvereniging De Bergakkerruiters kan terugzien op een zeer geslaagd en gezellig concours. Zowel zaterdag als zondag was het stralend weer en kon goed worden gepresteerd op het wedstrijdterrein in Neerijnen. Van de organiserende vereniging was een flink aantal ruiters succesvol. Één daarvan was Linda Blijleven. Zij was nauw betrokken bij alle voorbereidingen van de wedstrijd, maar vond ook nog even de tijd om zelf te starten met haar Dolinia. Vanwege alle drukte was de concentratie in de eerste proef niet optimaal, maar in de tweede proef bleven paard en amazone beter bij de les en dat resulteerde in de M1 in een tweede prijs (188). Op zaterdag startte clubgenote Juliet Hoogendijk in dezelfde klasse en werd met Escobar twee keer overtuigend eerste (203/192).

Anita Boon, ook behoorlijk druk in de organisatie van de wedstrijd, werd ook een keer tweede in die klasse met haar mooie Bri (187). In de M2 was er nog een tweede prijs voor Monique Kruisssen met Bodira (189). Het duo behaalde tevens het laatst benodigde winstpunt voor de overstap naar de klasse Z1. De zwarte Obelisk-dochter heeft met de nodige pech te kampen gehad, waaronder een acuut longprobleem, waardoor ze dreigde te stikken. Maar samen hebben zij nu deze mijlpaal toch bereikt. Saskia Plomp stelde in de L2 de door haarzelf gefokte Farouche heel fijn voor en dit leverde een eerste prijs op (194). In de L1 reed, ook van de Bergakkerruiters, Annet Meering opvallend sterk met Zylvia. De vosmerrie bewoog met veel tact en afdruk door de baan en liet een hele mooie oprichting en aanleuning zien. Het duo werd op zaterdag tweede (184) en behaalde op zondag zelfs de hoogste punten (202), waardoor ze in aanmerking kwam voor een extra prijs. Clubgenote Eline van Dalen startte met Special D-dochter Cileen en mocht zowel op zaterdag als op zondag een tweede prijs ophalen voor haar ritten in de klasse B (185/185). Aansluiten in die rubriek mocht Annechien Tiggelaar met Buitenlust Dandy (185). Bij de pony's in die klasse was er een oranje lint voor Jill Peterse met Demi (187) en Kirsten de Jong in het zadel van Feeling (188). Van manege De Paardesprong maakte vooral Manon Spee goede sier. Zij maakt met Zara van de familie Kuiper een echte bliksemcarrière door en heeft in alle klassen nog bijna iedere proef in de prijzen gereden. Dat was deze keer niet anders want de handige amazone stuurde de springgefokte merrie vier keer naar de eerste prijs en behaalde tevens vier winstpunten in de M2. Nelleke Schumer pakte met Ellemiek in de L2 een eerste en tweede prijs (192/185). Deze wedstrijd was voor haar heel bijzonder, want even voor haar deelname werd ze officieel eigenaar van de bruine merrie en tevens was het haar laatste wedstrijd als regionaal amazone, want op zondag verhuisde zij naar Brandwijk.

Liza Mars uit Geldermalsen sloeg een dubbelslag. In het zadel van haar PRE-gefokte schimmel Xerez werd ze zaterdag eerste in de Z1 (217). Op zondag deed ze mee in de B met haar andere troef, D'Amour en werd met de bruine merrie twee keer eerste (201/199). De voor rijvereniging Ons Genoegen uitkomende Lia van Baalen deed met haar chique Finirma mee in de L2 en dit leverde een eerste prijs op (198). De andere proef werd gewonnen door clubgenote Sabrina met haar nieuwe troef Cormac (194). Een dag eerder stuurde Sabrina de Gelderse Brenda twee keer naar het oranje lint in de klasse M1 (185/180). Dezelfde klasse maar dan bij de pony's werd twee keer een overwinning voor Lisa Knevel met Santos van 't Waal (195/190). De voor dezelfde vereniging uitkomende Anne Staal pakte twee keer een eerste prijs in de klasse B met Brechtsje DB (193/188). Jill van Schaijk van de Malsnaruiters blijft winnen met haar Fulgenzio. Het optreden van dit duo leverde in Neerijnen twee keer een eerste prijs op (209/198). Voor rijvereniging Tielerwaard-West deed Lobke Bijl mee met Diamonds Dreamer W in de klasse L2 op zaterdag en werd hierin een keer eerste en tweede (191/191). Clubgenote Fleur Timmermans domineerde met haar pony Amigo de klasse B/DE (189/189). Zij wordt thuis begeleid door haar moeder Melina, die zelf verdienstelijk start in het Z-mennen. Het concours mag dan achter de rug zijn, maar de Bergakkerruiters hebben nog één spannend evenement voor de deur staan: aankomende zaterdag doet een viertal van deze club mee aan de nationale titelstrijd afdelingsdressuur op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo!

Hippische agenda:

5 en 6 september: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem; 6 september: dressuurwedstrijd bij HC de Graswal in Asperen; 9 september: dressuurwedstrijd bij HC de Lingebrug in Zoelen; 13 september: dressuurwedstrijd bij manege Satana in Erichem en bij RV ons Genoegen in Beesd.